Разград участва в Световната седмица на глаукомата

Столицата на Лудогорието се включи в международната инициатива с информационна среща на тема „Разград участва в Световната седмица на глаукомата(10-16 март). Превенция, рискови фактори, признаци, редовни очни прегледи“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Пред представители на социални услуги, неправителствени организации, здравни медиатори, пенсионерски клубове и граждани д-р Мартин Литев благодари на ръководството на Община Разград за партньорството при организирането на срещата, както и на безплатните прегледи, които той провежда в родния си град.

Пред участниците в информационната среща, сред които бе и зам.-кметът на Община Разград Зорница Евгениева, офталмологът представи статистически данни за болните от това заболяване, както и полезна информация за рисковите фактори и необходимостта от профилактични прегледи за измерване на вътреочното налягане. Д-р Литев коментира, че заболяването глаукома се отразява на здравето и трудоспособността на хората.

Той съобщи, че по данни на Световната глаукомна асоциация около 80 милиона души по света имат глаукома, като 50% не знаят, че са засегнати от тази болест. Това превръща глаукомата във водещата причина за необратима слепота в световен мащаб.

Д-р Литев обясни, че вниманието е насочено вниманието към пенсионерите като една от най-уязвимите групи по отношение на социално значими заболявания. Целта е да и да им се даде надежда за справяне с това коварно заболяване.

Днес е следващият етап от събитията, посветени на Световната седмица на глаукомата – прегледи, извършени от д-р Литев в Очен комплекс „Д-р Миткова”. Те започват от 14.00 ч., ще се извършват след предварително записване на регистрирани членове на пенсионерските клубове, но няма да се върнат и незаписани предварително, като те ще трябва да изчакат да приключат предварително насрочените прегледи.

В отговор на въпрос от участниците н срещата вчера, д-р Литев увери, че при интерес ще има и следващи прегледи и дейности, свързани с профилактиката на глаукома.

/e-Razgrad/

Hits: 13

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.