Разград: Заражда ли се политически „Лудогорец“ във футболната столица на България

Вече над  десет години Разград е футболната столица на България, а столичните клубове се опитват да я догонят, но все не могат.

Тази седмица Разград се нареди до София и политически. Защо мнозина не го забелязват? Като начало питайте футболните фенове – те болезнено знаят колко е опасно да се подценява динамиката в Лудогорието.

С типичното си високомерие експертите във футбола от София не вярваха, че от „Лудогорец“ може да се превърне нещо толкова сериозно. Оказаха се, че са грешали, но вече е късно. В последните дни малцина обръщат внимание на случващото се в Разград на местните избори, но там се заражда нещо, което може да се окаже уникално за цялата страна.

Какво се случи на изборите в неделя? Най-много гласове в първия тур на местните избори получи кандидатът на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Мирослав Грънчаров, за когото гласуваха 23,7% от участвалите. Той има преднина от над 5 процентни пункта пред втория и балотажът този уикенд ще определи крайния победител. Това е и единственият областен град освен София, в който кандидатът на ПП-ДБ има преднина преди балотажа в неделя. И също като в столицата, негов конкурент ще бъде прикрит представител на БСП, който на втория тур се очаква да бъде подкрепен – къде явно, къде тайно от ГЕРБ и ДПС.

„Исторически подобен тип уйдурми никога не са водили до желаните резултати. Ние водим открита кампания от първия ден, срещаме се непрекъснато с хората и се интересуваме от тяхното мнение. До последния ден на кампанията ще продължим да се борим за гласа на всеки разградчанин – честно и открито“, каза в коментар Мирослав Грънчаров, който в последните четири години беше заместник-кмет на Разград като представител на „Демократична България“.

Разград е едно от трите места в България заедно със София и Варна, където ПП-ДБ ще е първа сила в местния парламент. Коалицията ще има най-голямата група в общинския съвет от 9 съветници.

Нищо от това не е случайно, макар мнозина да не обръщаха внимание на процесите. ППродължаваме Промяната – Демократична България“ беше първа политическа сила и на парламентарните избори през април в един район, белязан от много изравнени сили и утвърдени позиции на водещите партии. Бавно и методично, като един политически „Лудогорец“, ПП-ДБ успяваха да привлекат все повече и повече привърженици и да усилят позициите си и в града, и в селата. На изборите за местна власт ПП-ДБ издигна 14 кандидати за селски кметове в община Разград. Двама от тях спечелиха още на първи тур – в Ушинци кмет ще е Иван Димитров, а в Просторно – Ивелин Господинов. В Гецово, Осенец, Пороище и Ясеновец отиват на балотаж.

Днес политическото представителство на ПП-ДБ е смес от различни етноси, но белязани от една обща характеристика – авторитетни хора, които са познати на хората със своята честност и професионализъм. „С гласуването в неделя Разград и областта показаха, че сме устойчиво мнозинство от граждани, които са направили своя ценностен избор и активно се стремим към промени, които да помогнат на Разград да тръгне напред по бързата писта“, заяви Грънчаров, самият той футболен запалянко. И допълва: „Тези резултати не са просто изборен успех за партиите в коалицията. Това е постижение на цялата демократична общност в Разград, огромен успех за хората, които искат нашата община да се развива по европейски модел”.

Без съмнение възходът на Грънчаров се дължи на систематичната му работа в администрацията през последните четири години, силното личностно присъствие и впечатляващата кампания в последния месец. Мирослав Грънчаров вярва, че всичко това, заедно с идеите му за развитие на града,  ще го изведат и до крайния успех в неделя. „Четири години бях в администрацията и видях ясно колко много Разград се нуждае от нов начин на управление. Общината има огромен потенциал, който не се развива заради безкрайно остарял и муден начин на работа. Чувствам се готов, заедно с екип от съмишленици да заемем старт на бързата писта, защото Разград трябва да се развива изпреварващо. Само така ще наваксаме изгубеното в летаргия време“, казва той.

Докато е заместник-кмет, Грънчаров започва работа по проект, който предвижда изграждане на водородна индустриална зона в Разград. „Ще бъдем сред първите общини в България, въвели в действие най-модерните технологии в енергопроизводството. Водородната зона е голям проект, за него трябва много сериозна експертиза, но аз и моят екип можем да осигурим условията, той да се реализира в Разград“, допълва Грънчаров.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Hits: 129

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.