Разград влиза в сезона на фестивалите

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА ЩЕ БЪДЕ ТУК ЗА ОТКРИВАНЕТО НА ОБНОВЕНИЯ ПАРК И ФЕСТИВАЛА „ЧИТАЛИЩАТА – ЖИВОТО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИЯ“

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Разград на 17 юни за откриването на обновения Северния градски парк и третото издание на Фестивала „Читалищата – живото наследство на България“, съобщи на пресконференция днес зам.-кметът Добрин Добрев.

Фестивалът се организира от Община Разград и Регионален център „Читалища“ ще се проведе на сцена Ронда в парка. Участниците – 611 души, са три пъти повече от тези в предната година. Съставите са 54 състава, индивидуалните изпълнители – 11. Миналата година формациите бяха 21 с 200 участници. Сега се включват читалища и от седемте общини на Разградска област. Те ще представят палитра от обработен и автентичен български и турски фолклор, както и съвременни песни и танци. По главната алея на парка ще бъдат подредени 8 шатри с работилнички за приложни изкуства, в които деца и възрастни ще се обучават на различи занаяти – изработване на капански китки и накити, рисуване, плетива, бижута и други сувенири. Ще има бъдат представени и традиционни ястия на различните етноси.

В една от шатрите ще е и първото живото човешко съкровище от Община Разград –  везбарката от Гецово Николинка Ангелова. Тазгодишното издание на читалищния фестивал е посветено на 20-годишинина от създаване на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

По предварителната програма вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие читалищния фестивал в 10.30 ч., а преди това – в 10.00 ч. ще бъде посрещната на главната алея на парка, където след кратко представяне на извършените дейности по обновяването му ще бъдат поднесени цветя на паметника на инициатора за неговото изграждане – Иван Свирачев.

От общината припомнят, че идеята за създаване на Градския парк е възникнала в началото на 20-ти век, през 1901 г. е създадено дружество „Лес“, което с активна обществена подкрепа залесява този участък. През тази година паркът става на 122 години. Оттогава досега всяко поколение разградчани го обновява. Приносът на настоящото ръководство на Община Разград е почистването на района към Пантеона и създаването на розариум, както и обновяването на парковите алеи и парковата мебел. Обновени са алеи с дължина 5 км., като стойността на ремонта е 609 583,64 лв. без ДДС. В момента се поставят нови и ремонтирани пейки – общо 52, както и 50 нови кошчета за смет. Днес работници на „Паркстрой“ оформиха и цветния часовник на големия кръг срещу паметника на Ботев. Фигурата се състои от дървени бели стрелки за часа и минутата, метална стрелка за секундарника, 12 туи за всеки час, а „циферблатът“ е от 312 червени и оранжеви целозии.

Напред през годината в парка ще бъдат изградени и две нови площадки – спортна за стрийт фитнес в района над комбинираната детска площадка и детска площадка за деца от 0 до 3 години на входа.

На официалното откриване на парка ще бъдат поканени и представители на туристическите дружества в града и клубове, които провеждат свои дейности в парка.

И те, и всички разградчани и гости на града са поканени да се насладят на програмата на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“.

Зам.-кметът Добрин Добрев обяви още три предстоящи събития от културния календар на Община Разград.

На 23-24 юни в Разград ще се проведе фестивалът „Бели нощи на Разград“. Подробната програма ще бъде обявена допълнително, но Добрин Добрев анонсира, че във втория ден от фестивала в Регионалния исторически музей ще може да се видят две уникални тракийски съкровища, предоставени от Исторически музей „Искра“ в Казанлък – Златната маска на тракийския цар Терес от 5 век пр.н.е. и глава от бронзова статуя на владетеля на Одриското царство Севт Трети от 4-3 в. пр.н.е.

На 1 юни в Гецово ще се проведе традиционният Капаскки събор.

Насрочени са и датите на 21-то издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на традиционните традиции и занаяти. То ще се проведе на 26, 27 и 28 юли. В Община Разград вече се приемат заявки от занаятчии, които искат да участват в изложението, което съпътства тридневната програма на емблематичното за Лудогорието събитие. Те трябва в срок до 30 юни да изпратят попълнен формуляр за заявка за участие.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.