Деца от цялата област участваха в националната програма „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“

Шестокласници от пет училища в общините Разград, Лозница и Цар Калоян участваха в инициатива, организирана от инспекторите Детска педагогическа стая в РУ-Разград Надежда Обрешкова и Тезджан Бошнакова, съобщиха от ОД на МВР.

В състезанието „Ваканция здравей! Да играем безопасно!“в базата на Аварийно-спасителния отряд, се включиха шест ученически отбора от ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Разград, СУ „Христо Ботев“ – Разград, ОУ „Елин Пелин“ – Стражец, СУ „Христо Ботев“ – Цар Калоян и СУ „Христо Ботев“ – Лозница.

След изтеглен жребий, който определи поредността на участие, отборите избираха между седем казуса по безопасност. Децата работиха в екип, за да довършат историите на техни съученици, започнати в съответния казус..

Вторият модул на състезанието включваше подреждане и разпознаване на пътен знак – пъзел. Тук журито в състав инспектор Дафина Бърнева от „Пътна полиция“, инспектор Иван Игнатов от ОД на МВР-Разград и инспектор Йордан Илиев от РУ-Разград оценяваше бързината и знанията на участниците.

Последният трети модул от състезанието бе правилно управление на велосипед. По един участник от отбор премина по трасе, включващо тунел от „пуканки“, завои, конуси, пътни знаци и пешеходна пътека.

В крайното класиране първо място със 103 точки зае отборът на СУ „Христо Ботев“ – Лозница. На второ място със 102 точки се класира вторият отбор от същото училище, а на трето – с 96 точки, СУ „Христо Ботев“ – Цар Калоян.

Майсторско управление на тротинетки и велосипеди и решаване на тестове включваше заключителнота занятие на националната програма в Самуил. Участваха четири отбора от СУ „Св. Св. Кирил и Методий.

Надпреварата започна с решаване на тестове по безопасност на движението. Участниците трябваше да съобразят и отговорят по какво се различават предупредителните пътни знаци от останалите, как трябва да е оборудван и къде може да се движи водач на тротинетка.

Победителите получиха грамоти и футболни топки. Във връчването на наградите се включи и директорът на учебното заведение Орхан Исмаил.

В Деня на детето – 1 юни, състезанието „Ваканция здравей! Да играем безопасно!“ бе между четири отбора от училищата в Брестовене, Беловец и Острово.

Инициативата отбеляза началото на лятната ваканция за децата. То се явява заключителен етап от Националната програма „Работа на полицията в училищата“, по която инспекторите Детска педагогическа стая в областта работят от 2001 година.

/e-Razgrad/

Hits: 61

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.