Работна среща за планиране на социалните услуги в Разградско

Драгомир Златев откри организираната от Регионалната дирекция за социално подпомагане – Разград и областната администрация работна среща, свързана със стартиралия процес по изготвяне на анализ на потребностите и планиране на социалните услуги в област Разград. Това съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Поводът за работната среща е въвеждането на нов ред на планиране на общинско, областно и национално ниво на социалните услуги, финансирани изцяло или частично от държавния бюджет, съгласно Закона за социалните услуги (ЗСУ). Директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Татяна Костова представи методическите указания за работата на екипите. Обсъдени бяха конкретно възникнали казуси в процеса на анализ и планиране, като основно въпросите бяха свързани със събирането и обработването на информацията и данните за анализа.

Осигурена беше онлайн връзка с представители на Агенция за социално подпомагане – София, които се включиха активно в дискусията и дадоха полезни отговори по възникнали въпроси.

Областният управител подчерта, че е много важно точно да се извърши оценка на потребността от социални услуги, за да може да се направи правилно планиране и всеки нуждаещ се от подкрепа да получи качествена социална услуга.

След като общините са готови с анализа на потребностите и предложението за планиране на социалните услуги на общинско ниво, областният управител ще организира обсъждане и съгласуване между кметовете на общини в областта, по отношение потребността на всяка община от социални и интегрирани здравно-социални услуги на областно ниво. Изготвената Карта на социалните услуги в област Разград ще бъде изпратена за одобрение в Агенцията за социално подпомагане и ще стане част от националната карта.

Съгласно законовите разпоредби, до 12 месеца от публикуването на резултатите от преброяването на населението и жилищния фонд в България през 2021 г., се приема Националната карта на социалните услуги. Демографските данни и информацията за здравния статут на населението вече са публикувани официално от Националния статистически институт и затова общините сформираха работни екипи, които започнаха работа по изготвяне на анализ и планиране на социалните услуги на общинско и областно ниво. В дейността си те са подпомагани от екипи на дирекциите „Социално подпомагане“ и Областна администрация – Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.