Протестът на земеделците – ден втори

Както обещаха, земеделски производители от Разградсдко и днес блокираха пътя Разград – Русе. Пак край Гецово се събраха зърнопроизводители, подкрепени от представители и на други браншове в селското стопанство.

Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието Маломир Власов отново подчерта, че този протест, част от националния, няма политически искания за оставки. „Мисля, че няма и да имаме, защото срещаме сериозно разбиране от министър-председателя и министъра на земеделието”, каза Власов.

„Борбата ни е за ясни правила и закони на национално и европейско ниво, а финансовата част е на последно място“, декларира той и обяви, че конкурентна на Националната асоциация на зърнопроизводителите организация от шепа земеделски производители се опитва да овладее протеста на фермерите с политически искания и масирана медийна атака. „На всеки един от нас предстои работа, но само обединени ще постигнем нашите цели и искания“, добави Маломир Власов.

На свой ред Нихат Расим, представител на зеленчукопроизводителите, овощарите и тютюнопроизводителите, както се представи самият той, заяви, че е на протеста, за да защити селското стопанство в България. „Нашите искания са почти на 90 процента покрити. Въпреки това сме съпричастни към зърнопроизводителите, защото знаем болката ви. Нашият интерес е общ, затова сме тук, да защитаваме интересите на всички стопани и истинските производители“, мотивира се той, а думите му бяха посрещнати с бурни аплодисвенти от фермерите на пътя.

Пред множеството застана и Левент Бамов, представител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, и припомни: „Преди шест години, когато започна работа Развъдната асоциация, овцефермите, членуващите в нея, бяха 34, сега са 17. Без адекватна политика в областта на земеделието като цяло няма да стигнем доникъде. Затова трябва да сме единни, да не се делим на растениевъди и животновъди и да настояваме за изпълнение на исканията ни”, категоричен бе Бамов.

Протестите на земеделците в и Разградско ще продължат до петък. Ако междувременно не се постигне споразумение с правителството. Поканата на министър-председателя към представителите на сектора е за разговори в 18.00 часа тази вечер.

/e-Razgrad/

Hits: 52

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.