Пристига оборудването на компостиращата и сепарираща инсталация на отпадъци

Пристига оборудването за компостиращата и сепарираща инсталации на Регионалното депо за битови отпадъци в Разград, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Машините и апаратурата се купуват след обществени поръчки за всяко съоръжение.

Междувременно вървят и строителните работи по изграждането на съвременното съоръжение за подобряване на качеството на околната среда за жителите в общините в Разградско чрез намаляване на свързаните с депонирането на отпадъци вредни емисии. По европроекта вече са изпълнени работи за 1 300 000 лв., допълва информацията ръководителят на проекта Недим Тахиров.

Днес бе доставен мини челен товарач. До изграждането на инсталацията то ще се съхранява до наскоро получения по същия проект трактор в Центъра за събиране и временно съхраняване на опасни отпадъци от бита в Разград. Ще има обучение за работа с техниката: товарене, разтоварване, смесване и преработка на разделно събраните зелени отпадъци, както и за разпръскване на компост по земеделски и горски площи.

Автопаркът ще включва още: два сметосъбиращи автомобила с контейнери, голям челен товарач, мотокар. Ще се доставят и мултилифт контейнери.

Целта на проекта за изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци е да се намали количеството депонирани отпадъци на територията на общините членки на Регионалното сдружение за управление на отпадъците: Разград, Лозница, Самуил, Цар Калоян, Завет, Исперих и Кубрат. Първата копка на проекта, финансиран по ОП “Околна среда 2014-2020 г.“, бе направена в края на януари 2022 г. Общата стойност на проекта е 13 563 029 лв., от които 7 302 398 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, 1 288 659 лв. – национално съфинансиране и 4 971 972 лв. – съфинансиране от партньорите.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.