Примирието между Израел и “Хамас” е в ход

Примирието между Израел и “Хамас” започна в 7 часа българско време в петък според обявения ден по-рано план.

Договореното прекратяване на огъня изглежда “нестабилно”, предаде “Ройтерс”, като и двете страни се обвиняват в нарушения на условията на споразумението.

Боевете бушуваха в часовете преди примирието, като служители в управлявания от “Хамас” анклав казаха, че болница в град Газа е била сред бомбардираните цели. И двете страни сигнализираха, че паузата ще бъде временна, преди боевете да бъдат подновени.

Първата пауза в 48-дневната война включва всеобхватно прекратяване на огъня в северната и южната част на Газа, освобождаването на 13 израелски жени и деца, заложници от екстремистите от “Хамас”, което се очаква да стане по-късно през деня, и допускането на помощ в опустошения палестински анклав. Двеста камиона, натоварени с храна, лекарства и вода, ще влизат всеки ден в Газа за първи път от началото на войната, каза председателят на Държавната информационна служба на Египет в изявление в петък.

Режимът на примирие ще продължи най-малко четири дни, за които се очаква 50 заложници да бъдат разменени срещу 150 палестински затворници, държани от Израел.

Освобождаване на първата група заложници се очаква около 16 ч. българско време.

Dnevnik.bg

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.