Премиерът Борисов в Разград и Лудогорието

Днес на необявена официално визита в Разград бе премиерът Бойко Борисов. За това информация течеше само във Фейсбук.

Заедно с него в столицата на Лудогорието и Исперих бяха здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, финансовият министър Кирил Ананиев, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, областният координатор на ГЕРБ д-р Валентин Василев.

Премиерът първо бе в новостроящата се църква “Свети Цар Борис-Михаил Покръстител” където го посрещна лично лично Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, който му пода му подари икона на Божията майка с пожеланието за здраве и благоденствие. Премиерът припомни, че правителството вече отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на втория православен храм в Разград, а средствата ще бъдат използвани за изграждането на иконостаса, изографисването на православната обител в лудогорската столица, както и за отоплителна инсталация на храма.

“Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има християни и мюсюлмани, да има етническа толерантност”, заяви премиерът Бойко Борисов, който разгледа на място и ремонта на джамията “Макбул Ибрахим паша”.

“През всичките тези години на преход единствено Вие и Вашето правителство успяхте да съхраните това историческо и културно богатство. Благодарни сме за отпуснатите 2 млн. лв. и за помощта с документацията и проектирането. Ремонтните работи текат усилено дори и през зимата, като се надяваме, че до три години джамията ще бъде реставрирана напълно”, каза в своето обръщение към премиера областният управител Гюнай Хюсмен.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. “Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним”, каза Борисов. Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място.

Народният представител от Разград Десислава Атанасова информира, че по социално-икономическите антикризисни мерки на правителството в региона са изплатени над 5 милиона лева в помощ на хората и на бизнеса и са запазени 2000 работни места. През 2017 година кабинетът отпусна 1 000 000 лв. за ремонт и рехабилитация на улична мрежа в Разград. В рамките на две години други 2,1 млн. лв. са отпуснати по бюджета на общината за подобряването и на по-малките населени места на нейна територия, включително за ремонти на улици, читалища, детски площадки. Община Разград е подкрепена от правителството и през 2019 година с общо 300 000 лева за инфраструктура.

Премиерът, министрите и народният представител Десислава Атанасова и областният управител Гюнай Хюсмен бяха и в общинската болница в Исперих и се срещната с вече българския гражданин д-р Абдуллах Заргар. „Д-р Заргар има голям принос за българското здравеопазване и за успешното управление на болницата в Исперих. за професионализма и отдадеността. В този казус институциите отново доказаха, че  могат бързо и адекватно да решават проблемите на гражданите. Уверен съм, че той ще продължи да бъде все толкова обичан и грижлив лекар“, написа в профила си във Фейсбук Б.Борисов.

Припомняме, че д-р Заргар пое лечебното заведение в Исперих преди 8 години, когато то е в тежко финансово състояние. Днес болницата има разкрити нови отделения, привлечени са специалисти, закупена е апаратура на европейско ниво. На 8 февруари министърът на правосъдието Десислава Ахладова връчи удостоверение за българско гражданство на д-р Абдуллах Заргар.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.