През април – и зима, и лято

През април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Това е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за БТА.

Нормата за по-голямата част от страната за април е между 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 8 и 14 градуса, а за планините – от минус 5 до 3 градуса. Най-ниските температури през следващия месец ще са предимно между минус 3 и 2 градуса, а най-високите – между 25 и 30 градуса. Средно за страната валежите ще бъдат около нормата, която за равнините е между 30 и 75 л на квадратен метър, в планинските райони – между 60 и 100 л на квадратен метър.

В началото на месеца времето ще бъде сравнително топло, но още на 1 срещу 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има валежи, а температурите ще се понижат и ще са близки до нормите. И през следващите дни от първото десетдневие облачността ще е по-често значителна, остава с повишена вероятност за валежи от дъжд.

Около 4-5 април температурите ще се понижат още и тогава е възможно на места във високите полета и ниските планински райони дъждът да се примесва със сняг. Към края на десетдневието температурите относително ще се повишат, но ще останат близки или по-ниски от нормата.

Жега в средата на април

През първите дни от второто десетдневие на април ще е предимно облачно с чести превалявания и с температури около обичайните. Към средата на десетдневието вероятността за валежи временно ще намалее, температурите ще се повишат и вече ще са над обичайните за средата на април.

Впоследствие, през втората половина от периода, отново се очаква температурите относително да се понижат, но да са близки или по-високи от нормата и да има валежи на повече места в страната.

Изгледите за третото десетдневие са температурите да са сравнително високи. Относително по-голяма вероятност за валежи на повече места в страната има през първите дни от периода и в края на месеца.

Dnevnik.bg

Hits: 27

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.