Многоцветно начало на новия туристически сезон в Регионалния исторически музей

Специална програма за началото на летния туристически сезон бяха подготвили за първите си гости специалистите от Регионалния исторически музей в Разград. Музеят минава на лятно работно време от 9.30 до 18.00 часа, включително събота и неделя, от 1 април до последния ден на октомври. При посещения на групи ще се изисква предварителна заявка на тел.:0879 81 67 38 и 0878 90 14 39.

Днес на прага на Интерактивния музей на територията на древния Абритус аниматори, облечени в римски облекла, посрещнаха ученици от две разградски училища: „В.Левски“ и „Н.Вапцаров“, зам.-кмета на Разград Полина Иванова, третокласници от 81-во иновативно СУ – София – колективни победители в националния ученически конкурс на името на Григор Попов, и граждани, дошли специално за откриването на туристическия сезон. Пред тях главният екскурзовод Славяна Цонева представи обогатената за туристите сезонна програма. Децата имаха възможност да се пременят в антично облекло и да се снимат за спомен с новата рамка за автопортрети. С голямо любопитство се включиха в обновената  /с възможност да се включват и родители/ илюстрована викторина „Играй и учи с нас“, в която трябваше да открият къде в музейните експозиции на открито или закрито се намира експонатът от снимката.

Момичетата, момчетата и зам.-кметът Полина Иванова бяха първите, които имаха възможност да играят на настолните игри от Античността и Средновековието – римски шах Рота, дама и алкерк, една от новите атракции в Интерактивния музей. Редиха и  пъзели с мозайки от музея и със снимка на Перистилната сграда /„Вила Урбана“/. Пъзелите може да купят и за подаръци на близки и познати с покана и те да посетят древния „Абритус“.

От тази година посетителите на Регионалния исторически музей в Разград ще могат да ползват услугата аудиогид, чрез която в 30-минутна радиобеседа да получат подробна информация за историята на Абритус на шест европейски езика: български, английски, немски, руски, френски и румънски.

Новост във витрините на Интерактивия музей е и „Еспонатът на месеца“, от фонда на музея и избран от колектива на музея. През април това е шлем /трако-халкидски тип/ от втората половина на IV век – началото на III век преди Христа от землището на Завет.

Децата от Разград и гостенчета на града през лятната ваканция ще могат в първите три седмици на юли да се включат в образователната програма „Един ден в Абритус“, разказа днес Славяна Цонева. Уникалната по съдържание програма цели да запознае по забавен и интересен начин новите малки приятели на музея с античното минало на Разград, с бита и културата на Абритус. Програмата включва образователни беседи, филми, творчески игри и викторини, които пренасят децата в древния Рим . Както и снимка с антични дрехи за спомен от Деня в Абритус.

След разходката из залите на двата етажа на Интерактивния музей, децата се отправиха към Перистилната сграда /„Вила Урбана“/, където си направиха обща снимка на фона на колонадата и цветните димки.

„На добър час на новия туристически сезон! Обновена експозиция свежи и прекрасни идеи! С най-прекрасни впечатления и красиви емоции!“ и  „Модерен подход към формиране на знания у подрастващите. Интересна експозиция, която учениците приемат по иновативен начин! Успех и на добър час!“, бяха две от споделените впечатления от преживяното днес в музея.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 11

One Reply to “Многоцветно начало на новия туристически сезон в Регионалния исторически музей”

  1. Колко човека работят/се водят на щат/в Регионалния исторически музей в Разград и Художествена галерия “Проф. Илия Петров”,за един прияте питам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.