Превантивни мерки в Разградско заради африканската чума

Превантивни мерки за недопускане разпространението на африканска чума по свинете обсъдиха днес членовете на областната епизоотична комисия, съобщиха пресслужбата на областната администрация.

Заседанието бе заради открито в Пловдивско огнище на африканска чума. В срещата онлайн се включиха представители от всяка община и на ангажираните институции.

Еккспертът от Областната дирекция по безопасност на храните д-р Елица Обидимска представи актуалната епизоотична обстановка в Разградско. Според данните ситуацията в региона е спокойна, но е обезпокоителна близостта ни до Румъния , тъй като там броят на огнищата /24 бр./ също не е малък.

Предстоят три инвентаризации на личните стопанства. Първата трябва да приключи до 15 май, втората до 30 юни, а третата – до 20 октомври, като тя ще се проведе във всички лични стопанства, независимо какво се отглежда в тях, за да се открие евентуално нерегламентирано отглеждане на прасета. По време на изпълнението ѝ трябва да присъства и ветеринарният лекар, който работи към всяка община. Прасетата, които са отглеждани нерегламентирано, ще се изследват и връщат обратно на стопаните.

/e-Razgrad/

Hits: 44

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.