По проекта за облагородяването на жк „Орел“ засадили дървета без корени, а туите – направо с пластмасовите кофи

Стотици дървета са засадени с орязани корени или изобщо без корени, а туите – направо с пластмасовите кофи при изпълнението на проекта за облагородяването на жк “Орел”, обяви показа със снимки днес кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Случилото се през лятото преди две години той определи ката безумие и престъпление, а председателят на ОбС Стоян Ненчев – като уникален начин на правене на далавера.

Какво е ставало в „Орел“ преди две лета е установила през юли тази годирна проверка от Агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ за физическото изпълнение на проекта за паркоустрояване на квартала

От земята около градинките в „Орел“ в началото на месеца са преброени изсъхнали общо 615 дръвчета и храсти: 267 от тях широколистни и 240 – иглолистни. Всички те с орязани до невъзможност да хранят дръвчето корени или направо отстранени корени. 108 храста и 182 туи са заровени в пръстта направо с пластмасовите контейнери, в които са отгледани. Засаждането е станало в най-горещите месеци: юни и юли.

„До тук щетите са за 43 000 лева. А управляващия орган по проекта иска от нас сега да възстановим растенията. Сещате ли се откъде ще дойдат парите за това?“, попита риторично кметът. „Къде е бил техническият и строителният контрол, на когото е платено? Какво в крайна сметка е правил и представителят на Общината там?“, зададе още няколко въпроса Д.Бояджиев. За представителят на Общината каза, че той отдавна не е в екипа му. А в аванс подсказа, че дръвчета и храстите са от разградски разсадник. Част дръвчетата са бил купени на цени за бройка повече от два и половина пъти над продажната им цена на свободния пазар.

Кметът обяви, че сигнал за установеното при тази проверка ще бъде внесен в Окръжна прокуратура-Разград, която да установи дали в случая е налице безстопанственост. По думите на Д.Бояджиев разходите за възстановяване на растителността по проекта няма да сринат общината, но това е грешно харчене на обществени пари, които, ако растенията бяха засадени така, че да се превърнат в белия дроб на жк „Орел“, би могло да се използват за решаване на други проблеми на гражданите.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.