Почина проф. Георги Бърдаров

На 15 март в София, на 90-годишна възраст, е починал проф. д.ф.н. Георги  Йорданов  Бърдаров, съобщиха от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Роден на 12.02.1930 г. в Разград. Потомък от рода на героя от Първата световна война – капитан Христо Бърдаров. Завършил Разградската гимназия и ВИИ „Карл Маркс” – София.

Проф. Бърдаров бе дългогодишен преподавател, много богата и приносна е научната продукция  от неговата научноизследователска дейност.  Изявен краевед като инициатор за  популяризиране на местни национални герои, чрез организиране отбелязването на годишнини, свързани с техния живот и дело, както и издаване на сборници с актуална информация за капитан Христо Бърдаров и за единствения Ботев четник от село Благоево, Разградско – Ангел Тотев Ковачев.  Инициатор е за отбелязване годишнината от рождението на капитан  Христо Бърдаров в Разград с Вечер на бойната слава и е един от спонсорите за създаване и тържествено откриване барелеф на капитан Христо Бърдаров на 22 октомври 2002 г. в Разград

Георги Бърдаров  живее със семейството си в София, но през всичките години и до днес не е прекъснал връзката с родния град и своите съграждани- живеещи в Разград и в София. Като дългогодишен член е активен организатор и участник  в дейността и ръководството на разградското  Земляческо дружество „Лудогорие” – София.

За своята дългогодишна  дейност като утвърден и желан лектор, е награден със Златна значка на Републиканския съвет на ДРНЗ „Георги Кирков”- София. За активна обществена, научноизследователска и преподавателска дейност е награден с ордените: „Кирил и Методий”- първа и втора степен, „Червено знаме на труда”, „Народен орден на труда”, много медали и почетни грамоти.

За 24 май 2014 г. е удостоен с Наградата на името на Никола Икономов за неговата активна и дългогодишна обществена, научно-преподавателска и краеведска дейност.

/e-Razgrad/

Hits: 49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.