Пари за ремонт на коритото на река Бели Лом

Кметът Добрин Добрев подписа споразумение с Министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова за още един от проектите на Община Разград, включени в Инвестиционната програма за общински проекти в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Проектът „Ремонт и доизграждане коритото на река Бели Лом в регулацията на  Разград“ е на най-голяма стойност сред седемте одобрени – 31 089 681 лева с ДДС. Предвижда се реализацията му да е в продължение на три години, като за всяка от тях ще се отпуска необходимата за предвидените дейности сума.

Поетапно ще бъдат почистени и укрепени бреговете на реката в регулацията на града и ще се осигури пропускателната способност на сеченията при преминаване на максимални водни количества. Техническото решение е изработено на база хидроложки и хидравлични изчисления за реката. Общата дължина на речното корито в Разград е 3950 м. По проекта ще бъде премахната компрометираната бетонова конструкция на дъното и ще бъде изградено изцяло ново корито с 6 рампи за достъп на почистваща техника. Ще се извърши ревизия на мостовете в участъка от бензиностанция „Петрол“ до бившия „Месокомбинат“, част от тях ще бъдат ремонтирани, а други – подменени.

С това подписаните споразумения за осигуряване на средства по Инвестиционната програма за общински проекти в Закона за държавния бюджет за 2024 г. за изпълнение на проекти на Община Разград стават пет. В края на март бе отпуснато финансиране по първия от тях – за ремонт на общински път Разград – Благоево /до граница с община Попово в размер 1 012 800 лева. В края на април – за ремонт на пътя от жп прелеза от Разград към Дянково, покрай сметището до жп прелеза към Ясеновец е на стойност 2 429 452 лв. без ДДС. Останалите са за продължаване на ул. „Дунав“ от ул. „Свети Климент“ до кръстовището на бул. „България“ и бул. “Априлско въстание“ и изграждане на ул. „Дунав“ в участъка от ул. „Паркова“ до ул. „Свети Климент“.

По поектите „Реконструкция на ул. “Странджа” и прилежащите кръстовища в гр. Разград – Трети участък от ул. “Странджа” – 1 048 406.74 лв. без ДДС и „Инвестиционен проект в работна фаза за реконструкция на съществуващата пречиствателна станция за отпадъчни води в гр. Разград“ – 875 000.00 лева без ДДС вече тече подготовка за обявяване на обществени поръчки за определяне на изпълнители на предвидените дейности.

От Общината припомнят, че за пръв път в държавния бюджет бяха предвидени срледства за реализация на общински проекти според проектната готовност на общините. За Община Разград бе предвидено финансиране за 7 проекта на обща стойност над 43 милиона лева.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.