Папата нарече войната в Украйна “извратена злоупотреба с власт”

ТОЙ НЕ НАЗОВА ПРЯКО РУСИЯ, НО КАЗА, ЧЕ ВЪОРЪЖЕНАТА АГРЕСИЯ Е НЕПРИЕМЛИВА

Папа Франциск засили косвените си критики срещу Русия, след като днес нарече войната в Украйна „извратена злоупотреба с власт“, ръководена от партийни интереси, които обричат беззащитни хора на насилие, предаде Ройтерс.

Светият отец всъщност не назова пряко Русия в укорите си, но използва фрази като „неприемлива въоръжена агресия“. „Трагедията на войната в сърцето на Европа ни потресе“, каза той и добави, че малко хора са си представяли сцени, подобни на двете световни войни през 20-ти век. Тези коментари на папата се съдържат в негово послание, адресирано до участниците в конференция, организирана от в Братислава, в Словакия, от Католическата църква. Словакия отвори границите си за бежанци от Украйна.

„Човечността отново е заплашена от извратена злоупотреба с власт и партийни интереси, които обричат беззащитни хора на страдание, причинено от всякакви брутални форми на насилие“, каза той.

Москва нарича действията си в Украйна „специална военна операция“, която няма за цел да окупира територията ѝ, а да демилитаризира и „денацифицира“ съседната ѝ страна.

Папа Франциск обаче отхвърля това определение. Преди време той каза, че не това не може да се счита „само за военна операция“, а за война, която е отприщила „потоци от кръв и сълзи“.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.