Общината спечели проект за изграждане на спортна площадка в двора на  три разградски училища

Община Разград спечели финансиране за проект за изграждане на спортна площадка в двора на ППМ Г “Акад. Н.Обрешков“, СУ “Христо Ботев“ и Спортно училище – Разград.

Средствата от Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общински училища на Министерството на образованието и науката са за подобряване на условията за провеждане на учебните часове по физическо възпитание на открито за пълноценно упражняване на спортните дейности в училищата като предпоставка за разширяване на обхвата и оптимизиране на двигателния режим на учениците. Това съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Отпуснатото финансиране за площадката в двора на трите училища е 165 083 лв. Идейният проект предвижда на площ от над 1000 кв.м да могат да се провеждат занимания по 4 вида спорт. Ще се обособят, оборудват с мрежи, врати и баскетболни кошове и ще се очертаят три площадки – волейболна, баскетболна и футболна, ще бъде обновена и пистата за 60 метра бягане. По-голямата част от комбинираното спортно съоръжение – без футболното игрище – ще бъде с противоударна настилка, тъй като финансиращата програма има ограничения по отношение на общата площ за подобна настилка.

В трите училища учат общо 909 ученика, изграждането на новата спортна площадка ще позволи провеждането на часовете по физическо възпитание и спорт на открито едновременно от трите учебни заведения.

Предстои провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител на дейностите по проекта. Според Програмата ремонтните работи трябва да приключат до месец май 2023 г.

През настоящата година това е третата училищна спортна площадка – обект на обновяване от страна на Община Разград. Ремонтът на спортната площадка в ОУ “Никола Икономов“ вече приключи. Там бе монтирана нова предпазна ограда, подменена бетоновата настилка, поставена нова изкуствена трева, включително пясък. Стойността на ремонтните работи бе 33 930 лв., а средствата – от общинския бюджет.

В момента се провежда обществена поръчка с предмет „Инженеринг – проектиране и изграждане на спортна площадка в двора на ОУ “Иван Сергеевич Тургенев” – Разград“. Проектът се финансира със средства от общинския бюджет, като прогнозната стойност на обществената поръчка е 90 833 лв. Мултифункционалното игрище ще може да се използва за: футбол, хандбал, баскетбол, волейбол, колективни игри / „народна топка” и др./ и масови физически упражнения за учениците.

Така общата сума, инвестирана в обновяване на спортни съоръжения в учебни заведения на територията на Община Разград само през тази година, ще стане близо 300 000 лв. без ДДС.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.