По-високи цени на имотите в Разград – ето цифрите

Ако сте очаквали, че в Разград можете да намерите имоти на по-ниски от средното цени, ви очаква разочарование. Всъщност имотите там се предлагат на цени между 700 и 1000 евро на квадратен метър и предлагането им не е много голямо.

Анализаторите от сайта за обяви за имоти Разград Реалистимо преглеждат последните статитически данни от града, за да обобщят имотната картина и последните тенденции.

По данни на НСИ към края на миналата година в Разград има около 60 000 жилища. От тях най-много са тристайните апартаменти (20 000), следвани от двустайните апартаменти (14600) и четиристайни жилища (13000). Въвеждането в експлоатация на нови сгради, съответно жилища обаче е с доста бавно темпо. През второто тримесечие на 2022 г. са въведени в експлоатация 7 нови сгради с обща РЗП 2375 кв.м. за същия период са издадени 12 броя разрешение за строеж за общо 42 жилища с обща РЗП 5788 кв.м.

Сделките за покупко-продажба на имоти се увеличават с около 100 сделки в периода април-юни спрямо януари-март тази година – съответно 487 спрямо 384 покупко-продажби през второто тримесечие на 2021 година. Спрямо същия период на миналата година се наблюдава нарастване с около 10% на сделките през второ тримесечие.

Една от причините за сравнително високите цени на имотите в Разград е фактът, че районът се развива успешно икономически през последните години, успява да привлече доста инвестиции, а всичко това създава достатъчно работни места. Това прави Разград атрактивно място за живеене, особено за млади хора.

Пред града има и сериозни бизнес перспективи под формата на бъдещи инвестиционни проекти в областта на зелената енергия, които вече са в ход. Един от тях е проектът за изграждане на Водородна индустриална зона – Разград, одобрен и от европейските институции. Той е част и от програмата за енергийна ефективност на общината до 2030 г. В нея се предвижда изграждане на соларен парк за местни нужди, както и производство на водород както за целите на индустрията, така и за общински нужди.

Само на 40 километра се намира друг голям икономически център в региона – Търговище. Недвижимите имоти в Търговище отбелязват много сходна параметри и това говори за развитието на региона като цяло.

В Реалистимо, както собственици и частни лица публикуват напълно безплатно частни обяви за продажба и наем на недвижими имоти, така и професионални агенции и брокери си публикуват цялото портфолио от апартаменти, къщи, бизнес имоти и земи.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.