Обвиняемите за наркооранжерията в Островче остават в ареста

Окръжен съд – Разград определи постоянна мярка „задържане под стража“ на Антон Ж. от село Островче и Павел П. от Разград, обвиняеми по досъдебно производство на РУ на МВР – Разград.

От пресслужбата на съда припомнят, че срещу двамата са повдигнати обвинения за това, че в периода от пролетта на 2020 година до 29.07.2020 г. в село Островче, в съучастие, засели и отгледали 67 растения от рода на конопа, както и че са произвели с цел разпространение високорискови наркотични вещества: амфетамин и екстази, като предмет на престъплението са прекурсори, съоръжения и материали за производство на наркотични вещества.

Според държавното обвинение е налице реалната опасност двамата да извършат ново престъпление или да се укрият, предвид угрозата от бъдещо ефективно наказание и възможността да им бъде наложена глоба.

Пред съда Павел П. обясни, че няма нищо общо с първото обвинение за отглеждане на марихуана, а по второто – по отношение на намерените прекурсори заяви, че с Антон имат обща фармацевтична фирма и част от намерените вещества са закупени преди време във връзка с осъществяваната дейност и работата по няколко проекта.

Вторият обвиняем Антон Ж. изцяло призна в съдебната зала, че намерените растения са негови, че сам ги отглеждал за лични нужди заради терапевтичното и болкоуспокояващото им действие, тъй като имал сериозни здравословни проблеми – травми, главоболие и депресия. Изцяло отрече второто обвинение като заяви, че намерения един грам наркотично вещество е било закупено от него пред клуб във Варна отново за лична употреба.

Разградският окръжен съд като взе предвид всички събрани доказателства – протоколи за разпит на свидетели, за претърсване и изземване, направи обосновано предположение за съпричастността на Антон Ж. и Павел П. спрямо повдигнатите обвинения. Същите представляват тежки умишлени престъпления и за тях в НК се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Отчитайки, че и при двамата липсва трудова ангажираност, семейна обвързаност, налице са лоши характеристични данни, съдът прецени, че единствената мярка за неотклонение, която би могла да обезпечи правилното и нормално водене на разследването и за двамата обвиняеми е най- тежката – „задържане под стража“.

Определенията на могат да бъдат обжалвани пред Апелативен съд – Варна в 3-дневен срок, считано от днес.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.