На 9 април д-р Бранимир Мичев влиза в съда за притежание на морфин и оксиконтин, възнамерявал да продава наркотика на наркозависими

51-годишният д-р Бранимир Мичев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград за престъпление по член 354а, ал. 2, т. 2, във връзка с ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.
През периода 7 януари до 8 март 2017 г. подсъдимият лекар без надлежно разрешително на публично място придобил и държал с цел разпространение 10 670 ампули и 100 таблетки морфин и 150 таблетки оксиконтин, като стойността на високорисковите наркотични вещества според съдебно-оценителната експертиза е 13 803 лева. Наркотичните лекарствени препарати са поставени под контрол и се отпускат чрез специален режим само на пациенти със злокачествени заболявания за облекчаване на болките им или на пациенти в последен стадий на болестта.
Разследването по случая показало, че нито един от пациентите, на които подсъдимият е изписвал с жълта рецепта медикаментите, не е имал злокачествено заболяване, а голяма част от тях дори не са познавали д-р Бранимир Мичев. Лекарят издавал специалните рецептурни бланки на името на пациенти, чиито лични данни му били известни като хирург в отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград. В инкриминирания период обаче подсъдимият вече не е работел в лечебното заведение.
Чрез престъпната схема д-р Мичев решил да си набавя допълнителни доходи. Успял да се снабди с жълти рецептурни бланки. В тях попълвал лично изискващите се данни – името си и своя уникален идентификационен код, регистрационния номер на лечебното заведение и др. Така в периода от 7 януари до 8 март 2017 г. д-р Мичев съставил 238 жълти рецептурни бланки. С тях отивал в аптека в Разград, предоставял ги заедно с личната си карта. Подписвал се като получател и получавал лекарствените средства, съдържащи наркотични вещества, като заплащал лично стойността им. Възнамерявал да продава наркотичните вещества на наркозависими, тъй като на свободния пазар цената на тези лекарства била значително по-висока от тази, която пациентите с определени злокачествени заболявания плащали в аптеката.
Схемата на д-р Мичев била разкрита след проверка на РЗИ в Разград. На служителите на здравната инспекция им направило впечатление, че бланките били изписани от един и същ лекар. Той бил и единственият в областта с най-много издадени жълти бланки за лекарствени медикаменти с наркотични вещества, който плащал и получавал лично.
Подсъдимият Бранимир Мичев съзнавал добре, че лицата, на които изписвал лекарствените препарати, нямат нужда от тях, а и голяма част от тези пациенти живеели в чужбина.
Разградският окръжен съд ще разгледа поредното наказателно дело срещу д-р Мичев на 9 април тази година. По него ще бъдат разпитани 22 свидетели. Ако бъде признат за виновен за престъплението по член 354а, ал. 2 от НК, извършено от него като лекар и като продължавано деяние, той може да получи наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева.
Подсъдимият лекар в момента е в следствения арест в Разград с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по друго наказателно дело, което прокуратурата води срещу него. Признат за виновен е и е осъден условно и за ползване на чужда дебитна карта на своя пациентка, промнят още от Апелативната прокуратура.
/e-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “На 9 април д-р Бранимир Мичев влиза в съда за притежание на морфин и оксиконтин, възнамерявал да продава наркотика на наркозависими”

  1. Аптекарката си продава както и на който иска защо е ползвала доктора и го е злепоставила Ей какви неблагодарници бе човек да помогне на всеки и се почват едни измислици
    Това е абсолютно невярно и защо и кой им позволява да лъжат така населението Да пишат лъжи Ей затова няма кой да ги оперира тия хора в Разград повече И къде ще ходят пак при др Мичев щото някой му скроил номер а другите хора да се чудят къде да се лекуват Голяма грешка на управниците на тоя градНе могат да си ценят богатството Лекар хирург помогнал на народа да живее а го оплюха някакви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.