На общоселски събрания ветеринари ще разяснят опасностите от птичия грип

Зам.-кметът на Разград Мирослав Грънчаров ръководи заседанието на Общинската епизоотична комисия за обсъждане на мерки срещу появата на птичи грип на територията на общината, съобщиха от пресцентъра на  местната администрация.

Разград е сред общините в страната, в които се отглеждат най-много птици и затова мерките за недопускане на инфлуенца по птиците трябва да са спазват строго – около това мнение сеобединиха експертите на заседанието. Капацитетът на предприятията от сектора в общината е 1 784 494 бройлера, има две стопанства с общо 217 760 кокошки-носачки, а най-новата люпилня е с капацитет 749 496 яйца – съобщи д-р Върбан Белчев от Областната дирекция по безопасност на храните. Ветеринарите увериха, че техните проверки в големите индустриални предприятия показват, че се прилагат сериозни мерки за биосигурност.

Сред предложенията, които ще бъдат включени в заповед на кмета на Разград, е забраната птици от задния двор да напускат дворовете на стопаните си, да не се отглеждат заедно водоплаващи птици и кокошки, а също и веднага да се информира ветеринарния лекар при признаци на заболяването.

На заседанието бе прието и предложението на Мирослав Грънчаров в селата да се организират общоселски събрания, на които ветеринари да разяснят опасностите от болестта птичи грип.

/e-Razgrad/

Снимка: Общинска администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.