Национален фестивал на театъра в движение в Разград – епизод шести

В петък и събота /28 и 29 април/ в Общинския културен център ще се проведе шестото издание на Националния фестивал на театъра в движение в Разград.

Организатори са Театрално-танцова формация „Пулс“ към Сдружението с нестопанска цел „Поощряване и подпомагане на деца таланти – Вега“ и агенция „Генезис“ с подкрепата на Община Разград.

В двудневния фестивал ще участват близо 300 индивидуални изпълнители и млади театрали и танцьори от 14 театрално-танцови формации от София, Пловдив, Шумен, Габрово, Исперих, Раковски и др., разказва художественият ръководител на разградската театрално-танцова формация Катя Лапатова. Ще има и участник от Република Северна Македония. Освен с Театрално-танцова формация „Пулс“ Разград ще се представи и от групи от ОУ „Васил Левски“ и ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, Младежката театрална формация „Импулс“ към читалище „Развитие“ и Клуб „Фламенко“. Публиката ще види пантомими, спектакли, класически театрални постановки, танцов театър и отделни сюжетни танци.

Официалното откриване на фестивала е на 28 април с пантомимния спектакъл „Малкият принц“, представен от ученици от класа на проф. д-р Александър Илиев от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

Участниците във фестивала ще участват в майсторски класове с водещи специалисти от различни жанрове на изкуството. Актьорът, режисьор, хореограф и арттерапевт Никола Костадинов ще проведе обучение по танцов театър. Повече за сценичното и танцово движение пред младите хора ще разкаже преподавателят в НАТФИЗ Ивайло Димитров. В класа по улична пантомима участниците ще научат за принципите на анимацията за деца и възрастни. Всички участници, посетили лекциите и упражненията, получават сертификати.

Във фоайето на Общинския културен център ще бъде подредена изложба с графики на шуменския художник и театрал Панайот Калудов, който е и част от журито на тазгодишния фестивал на танцовия театър.

/e-Razgrad/

Hits: 119

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.