Най-голямата база на НАТО в Европа ще е на 90 км от Добрич

В Румъния започва изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа. Новите полигони и казарми ще са в Румъния, съобщи местното издание на Euronews. Базата се оценява на 2,5 млрд. евро и ще бъде предназначена за 10 000 военнослужещи.

Базата с площ от 2,8 хил. хектара ще бъде разположена в окръг Констанца, където се намира румънското пристанище на Черно море. Инфраструктурата ѝ се изгражда на базата на вече съществуващата военновъздушна база на НАТО “Михаил Когълничану”.

Новата база ще разполага с писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, както и с училища, детски градини, магазини и болница.

Румънският експерт Дорин Попеску пояснява, че решението за изграждане на базата е взето на фона на военния конфликт в Украйна, който той определя като дългосрочен. В момента в авиобазата “Михаил Когълничану” се намират около 5 000 военнослужещи, повечето от които американци.

В началото на март беше открита и първата база на НАТО на територията на Западните Балкани. Тя е в Албания и се намира на 80 км южно от столицата Тирана. Военновъздушната база най-големият проект на алианса в страната и според местните власти е предназначена да защитава Албания от Русия.

Dnes.bg

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.