Пари за ремонт на три войнишки паметника в Разградско

С постановление на Министерския съвет от 13.12.2023 г., са одобрени и финансирани  проектите за ремонт на Архитектурно-скулптурния паметник в Осенец на стойност 7640 лв., Войнишкия паметник чешма в Богданци – 6034 лв. и Войнишкия паметник в Острово  – 1056.00 лв. Това стана ясно днес на редовно заседание на областна комисия „Военни паметници“, ръководено от зам.-областния управител Ивелина Игнатова, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Дневният ред включваше актуализация на данните в областния регистър на военните паметници и информация от Община Разград докъде е стигнало изграждането на мемориал на гарнизон Разград.

Радослав Симеонов – гл. експерт в Министерство на отбраната, разясни, че на финансиране ще подлежат само предложения чиито анкетни карти отговарят на изискванията и че по смисъла на закона не са военни паметници тези на чужди воини и граждани, загинали на наша територия. При кандидатстване е необходимо да има актуална снимка и кколичествено стойностна сметка.

Стана ясно, че след указания от Министерство на отбраната вече са отстранени пропуски в анкетните карти на военни паметници в пет общини. Дадени са указания на общините кои паметници, нуждаещи се от ремонт, могат да получат финансиране, както и какъв е редът за кандидатстване и отчитане.

/e-Razgrad/

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.