Наградиха победителите в 11-я конкурс „Григор Попов“

Зам.-кметът на Разград Полина Иванова връчи Специалната награда на Общината за индивидуално участие в 11-я конкурс „Григор Попов“.

Тя поздрави 12-токласничката от ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф“ Сияна Димитрова, която получи приза за есето си „Да си необикновен – предимство или недостатък“. Това съобщиха от пресслужбата на местната управа.

Община Разград бе осигурила и още една Специална награда за колективно участие, спечели я Радиоклуб „Детски свят“ при ОДК – Кърджали с ръководител Марияна Бекриева.

Конкурсът се организира от Община Разград и Центъра за ученическо техническо и научно творчество със съдействието на Регионалното управление на образованието. Според регламента наградите са индивидуални и колективни – от първо до трето място, включително и поощрения. Освен Община Разград специални награди връчиха и: Националният дворец на децата – за колективно и за индивидуално участие, Регионално управление на образованието, ЦУТНТ – индивидуална и колективна за дебют, Регионален исторически музей, РБ „Боян Пенев“, внучката на Григор Попов – Теменуга Иванова, както и в. „Екип 7“ и спомоществователят „Антибиотик – Разград“ АД.

В надпреварата се включиха индивидуални участници и ученически колективи от втори до дванадесети клас от 68 образователни институции от страната и региона, общо 21 областни центъра: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Ямбол. Творческите екипи представиха най-много публицистични материали  в жанрово многообразие – интервю, есе, статия, репортаж, коментар, очерк, пътепис. Освен тях в раздел „Публицистика“ участват и ученически вестници –  електронни и на хартиен носител. В раздел „Радиожурналистика“ участваха  индивидуални материали  в жанрове интервю и репортаж и колективни радиопредавания. Единадесетото издание на конкурса бележи ръст с увеличения брой колективни участия – 74, като техният най-голям брой досега е бил 61. Броят на младите автори е 190, разпределени в три възрастови групи: II-IV, V-VIII и IX-XII клас.

Имената на всички наградени са публикувани на интернет страницата на Община Разград.

Церемонията по награждаването започна с думи за почит и памет към патрона на конкурса – бележитият разградски журналист Григор Попов. За него в двора на дома на родителите му –  днес къща музей „Станка и Никола Икономови“, разказа журналистът и краевед Божидарка Златарева.

По предложение на водещите на церемонията – членове на клубовете „Репортери“ и „Слово“ към ЦУТНТ – в началото на церемонията с минута мълчание и ставане на крака бе отдадена почит и на инициаторката на провеждането на конкурса и дългогодишен ръководител на двата клуба Веселина Йотова, която почина миналата година.

Част от наградите бяха връчени от членове на двете комисии и представители на ангажираните с провеждането на конкурса институции, а друга част – от членове на клубовете „Репортери“ и „Слово“, които тази година са абитуриенти.

Поздрав към участниците с песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“ отправиха  Дея Куманова и Надежда Дочева от Школа по изкуства „Enjoy music&Art School“.

След церемонията за гостите други населени места бе организирана разходка из Разград и посещение на стадион „Хювефарма Арена“, днес ще са в Историко-археологическият резерват „Сборяново”. За да получат своите награди пристигнаха участници от: Крумовград, София, Пловдив, Велико Търново, Попово, Търговище и други градове.

Снимки от церемонията по награждаването можете да видите на фейсбук страницата на Община Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 103

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.