Милена НЯГОЛОВА: За мен образованието е важна част от националната сигурност на България. Трябва да има прозрачно управление в социалния сектор и адекватна  грижа за уязвимите групи

Милена е родена в  Кубрат и в момента живее в родния си град. Всеки ден пътува, за да работи като старши учител прогимназиален етап в разградското училище „Васил Левски“. Висше образование с две магистърски степени: по математика и физика и по управление на образованието от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

За мен образованието е важна част от националната сигурност на България. Длъжни сме да го възстановим и да  върнем  стария му блясък. Независимо дали живеят на село или в град, децата навсякъде са еднакви и трябва да получават адекватно обучение. Ето защо трябва да бъде сложен край на принципа образованието да бъде стока. БСП е готова да въведе правилото за един учебник по един предмет за всяко българско училище. Тези учебници да бъдат разработвани от опитни и квалифицирани колективи съвместно с БАН, а не от незнайни колективи. Образованият и мислещ човек се манипулира трудно. Децата, които днес обучаваме и възпитаваме, утре ще бъдат пълноправни граждани на нашата държава. В техните ръце ще бъде нейното развитие и  просперитет.

Основна цел в нашата програма е да гарантираме на всеки български гражданин достъп до ефективно и своевременно безвъзмездно и качествено и навременно медицинско обслужване 24 часа в денонощието. То трябва да стъпи върху електронизация на здравната система и структуриране на националната здравна система на регионален принцип. Ще въведем „защитено лечебно заведение“ – за такива в отдалечените и планинските райони;

Ще възстановим доверието в здравноосигурителната система, като засилим контрола върху разходите и въведем строги и прозрачни правила в Националната здравна система Ще въведем електронно интегрално здравно досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му. Ще въведем 9% ставка на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия и ще се провежда централизиран търг за доставка на лекарствата от реимбурсния списък, както и на медицинските изделия;

Нашата цел в социалната политика е социална защита на човешкото достойнство, гражданските права и интересите на трудовите хора, младите, социално слабите, пенсионерите, и хората с увреждания. Осигуряване на помощ и подкрепа, насочена към организиране на ежедневния живот на децата, лицата над 18 год. възраст, възрастните хора и лицата със специфични потребности, с оглед запазването им по – дълго време в тяхната обичайна домашна среда, както и ограничаване на социалната изолация и предотвратяване настаняването в институции.

Готови сме с пакет от социални мерки, които да гарантират достойни доходи на хората. Ще преизчислим пенсиите, което ще доведе до реалното им увеличение с 1/3. Ще предоставим еднократна помощ при раждане-за първо дете 500 лв., за второ – 1000 лв., трето дете – 1500 лв., за всяко следващо по 200 лв.. Предоставяне на еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители, работещите родители  – на 9 230 деца. По-добри условия за отглеждането на деца чрез увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата. От 380 лв. то да стане 650 лв. през 2021 г. – 60 000 майки. Еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година за всички деца от I до IV клас. -120 000 деца и други. Социалният пакет от мерки, които предлагаме възлиза на почти три милиарда лева годишно. Нещо напълно постижимо на фона на брутен вътрешен продукт от 117 милиарда лева годишно.

Длъжници сме на нашите родители и на нашите деца. Затова трябва да им гарантираме достойни старини и реални възможности за кариерно развитие, създаване на семейство и отглеждане на деца. Нека направим първата стъпка на 11 юли с номер 4 в бюлетината.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.