Мариела ЙОРДАНОВА: Не се очаква продоволствена криза в страната

В ТРАДИЦИОННИЯ ДЕН НА ПШЕНИЦАТА „СОРТОВИ СЕМЕНА“ ПРЕДСТАВИ НАД 50 СОРТА ПШЕНИЦА, ЕЧЕМИК И ТРИТИКАЛЕ

Не се очаква продоволствена криза в страната, ние произвеждаме от седем до десет пъти повече от нужното ни за година. Но за зърнопроизводителите хлябът може да е “горчив”, каза днес – на Деня на пшеницата, организиран от “Сортови семена” – Разград, изпълнителният директор на фирмата Мариела Йорданова. Събитието по традиция бе в първия петък на юни на опитното поле на „Сортови семена“ ЕАД в землището на Кубрат край пътя за Русе.

Пред зоната за кетъринг ученици от Професионалната гимназия в Кубрат посрещаха дошлите на полето със сладки – собствено производство. Момичетата и момчетата от паралелката „Растениевъдство“ стажуват в „Сортови семена“ по проект за дуалното им обучение.

Пред стотици колеги в сектора, партньори и клиенти от цялата страна, от Испания и Украйна Мариела Йорданова и екипът й показаха над 50 сорта българска и чужда селекция пшеница, ечемик и тритикале за сеитба 2022 г. Повече от  половината сортове са за пръв път в България. На полето експертите представиха пълното си порт фолио в зърнените култури и дадоха практически препоръки за отглеждането им. Специално място бе отделено на диверсификацията на риска във връзка с промяната на климата на планетата.

„Годината тръгна много добре, но напоследък се засуши, чакаме дъжд. Очакванията ни са за добра реколта, но и сме разтревожени заради многото вложени средства в торове, горива и нарушени срокове на доставки. Очакват се високи цени на зърното, но нас – производителите, това не ни радва, защото тази цена е повлияна от напрежението на борсата“, коментира стопанската и геополитическата ситуация Мариела Йорданова. Тя очаква, ако всичко е наред до началото на жътвата, добиви от над  600кг/дка пшеница.

„Сортови семена“ има в производствената си листа 23 сорта в три генерации, които стигат до клиентите, фирмата следва световните тенденции в селекцията и в генетиката и с известна доза патриотизъм не се отказва и от българската селекция“.

Като проблем при зърнопроизводителите Мариела Йорданова посочи забраната на цели групи активни вещества –  инсектициди и фунгициди, без да има работещи заместители. Това тази година си личало особено при рапицата. Появил се е и нов вредител за нашите географски ширини – щурците, срещу които фермерите нямали средства за реална борба. Чрез браншовите организации ще се настоява за активност в тази посока на държавата. Ако не – можело да се наложи връщането на една позабравена практика за освобождаване на площите след жътва – контролираното палене на стърнищата и дерогация на някои неоникотиноиди и инсектициди, а на определени места – при нужда – и на селскостопанската авиация.

След като бяха представени сортовете пшеница, ечемик и тритикале, Мариела Йорданова изпълни един вече традиционен на опитното поле ритуал – наричане за здраве и берекет и разчупване на дъхава пита, от която вкусиха всички. Тази година за питата е купена само маята. Останалото е произведено в стопанството на „Сортови семена“.

Откритият Ден на пшеницата край Кубрат завърши с томбола и поздрав за всички от артисти от Капанския ансамбъл.

/e-Razgrad/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.