“Лудогорец” започва срещу “Ференварош” в Европа

„Лудогорец” ще играе с шампиона на Унгария “Ференцварош” в първия квалификационен кръг на Шампионската лига. Осемкратният първенец на България изтегли този съперник от останалите си възможности “Судува” (Литва), “Клуж” (Румъния), “Номе Калиу” (Естония) и арменския “Арарат”.

В първия мач тимът е домакин в Разград, като срещата ще бъде на 9 или 10 юли. На 17/18 юли е гост в Будапеща.

Макар да не беше тимът с най-висок коефициент от непоставените, “Ференцварош” е най-тежкият съперник, който разградчани можеха да изтеглят на тази фаза от турнира.

“Лудогорец” започва своя осми сезон в Европа. Дотук тимът е с положителен баланс – 26 победи, 23 равенства и 25 загуби. Головата разлика на разградчани е 101:87.

След промяната на правилника в европейските турнири за втори пореден сезон “Лудогорец” започва от първия квалификационен кръг в Шампионската лига. През миналата година съставът победи северноирландския “Крусейдърс”, но след това отпадна във втория кръг от “МОЛ Види”. “Лудогорец” продължи участието си в Лига Европа, където преодоля последователно “Жрински” (Мостар) и “Торпедо” (Кутаиси), за да влезе и в групите.

От 2012 г. насам само два пъти тимът е пропускал да се класира за груповата фаза на един от двата европейски турнира – сезон 2012-2013 и 2015-2016.

През уикенда един от двамата собственици на “Лудогорец” Георги Домусчиев обяви, че целта през настоящия сезон е именно влизане в групите на Шампионска лига или Лига Европа. През миналия сезон унгарски съперник спря тима в Шампионската лига, след като “Лудогорец” загуби от “МОЛ Види”. Срещата в Разград завърши наравно, а гостуването в Унгария беше загубено.

 

Кой е съперникът

През миналия сезон “Ференцварош” си върна титлата в унгарския шампионат за пръв път от сезон 2015-2016 и едва за втори в последните 15 години. Най-големият отбор в страната се представи на високо ниво през сезона и завърши с 13 точки пред втория “МОЛ Види”, като допусна само пет загуби в рамките на 33 кръга.

“Ференцварош” се отличава с нападателния си стил на игра и силното си нападение. Голмайстор на шампионата стана италианецът Давиде Ландзафаме, който завърши с 16 попадения, а Роланд Варга добави 12 за шампионите.

Треньор на унгарския гранд е украинецът Серхий Ребров. Славният нападател от близкото минало пое “Ференцварош” през миналия август, след като тимът не успя да се класира в групите на Лига Европа.

Ребров има 35 мача начело на тима, в които записа 23 победи, пет равенства и седем загуби (65.7% успеваемост). Головата разлика на отбора при него е 72:28. В дербитата през сезона “Ференцварош” записа само една победа над прекия си конкурент за титлата “МОЛ Види”.

“Ференцварош” се слави и със своите фенове, като има най-голямата подкрепа в Унгария. Домакинските срещи на тима през сезона бяха най-посетените, като средната посещаемост на “Групама арена” е 10 715 души, а най-ниската записана 6771. “Ференцварош” бележи и 18% ръст на посещаемостта на двубоите си.

Често феновете на тима носят и наказания на клуба заради хулигански прояви, както и заради прояви на расизъм. След отварянето на новия стадион в Будапеща всички присъстващи са проверявани със скенери на входовете. Това доведе до намаляване на внасяната пиротехника на съоръжението, а в резултат дълго време най-голямата фенска фракция бойкотираше срещите.

От последния сезон ситуацията с ръководството беше разрешена.

 

Жребият днес повели още: ЦСКА ще играе срещу черногорския “Титоград” в първия квалификационен кръг на Лига Европа, а “Левски” среща словашкия “Ружомберок”. Първите мачове и на червените, и на сините са в София.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.