Екстремни температури обхващат половината планета до края на века

Затоплянето на климата ще доведе до това още до края на този век на големи части от планетата да бъдат наблюдавани екстремни температури, съобщи телевизионната компания Си Ен Ен.
Медията цитира проучване, публикувано в списанието “Природни климатични промени”. Учените анализирали 22 компютърни модела, отразяващи климатичните промени. От тях станало видно, че в края на XXI век температурните рекорди ще бъдат редовно отчитани на 58 процента от повърхността на Земята. Те ще обхванат 67 процента от териториите на най-слабо развитите страни и на островните държави.

Си Ен ен припомня, че от 1901 до 1975 година температурата на Земята се е повишила с 0,7-0,9 градуса по Целзий. От 1975 година насам процесът на затопляне рязко се е ускорил и сега средната температура е нараснала до 1,5 -1,8 градуса. Десетте най-топли лета в съвременната историята са били отчетени след 1998 година.

Екстремалните температури ще доведат до рязък скок на сърдечносъдовите и белодробни заболявания, до замърсяването на околната среда и чести случаи на астма. Между 2930 и 2050 година затоплянето на климата ще доведе до ръст на смъртността с 250 000 души всяка година.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.