Кубрат почете Васил Левски – 150 години безсмъртие

С възпоменателен митинг поклонение Кубрат отбеляза 150 години от гибелта на Васил Левски., съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Пред паметника на Апостола в центъра на града се събраха десетки ученици, учители, много малчугани, представители на Общината в лицето на заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, ръководители на отдели към администрацията, местни парламентаристи, видни общественици и граждани.

Церемонията откри завеждащият отдел “Просвета, култура, социални дейности и техническо обслужване“ Здравко Вутов. Слово по повод годишнината от обесването на Левски произнесе преподавателят по история при Средно училище “Христо Ботев” в Кубрат Борислав Борисов. „Днес уважаеми съграждани, прекланяме глава пред делото на Васил Левски, пред неговия нелек, но саможертвен път за благото на Родината. Но трябва ли споменът за светлата му личност да ни спохожда само в дните на неговото рождение и смърт? Категорично не! Всички ние трябва да се грижим споменът за него да не угасва, защото героите на България не трябва да бъдат забравени, нито делата им, нито съветите им“, посочи преподавателят.

Стихове на български поети, посветени на Апостола, рецитираха учениците от XI и XII  “а” клас при СУ „Христо Ботев“. Стихче и песничка за Левски изпълниха малчуганите от подготвителните групи на ДГ „Щастливо детство“. Децата от групите „Мики Маус“, „Моливко“ и „Многознайко“ отдадоха почит към делото на Васил Левски, поставяйки в основата на паметника снежни кокичета и пъстри цветя. Пред саможертвата на най-свидния национален герой глави сведоха и малки, и по-големи ученици, водени от своите ръководители и преподаватели.

Венци бяха поднесени от Община Кубрат и Общинския съвет, от СУ „Христо Ботев“ и ОУ „Христо Смирненски” в Кубрат, от Професионалната гимназия в града и от Центъра за специална образователна подкрепа, от ПК „Наркооп“, от политическите представителства в общината на БСП, ГЕРБ, ДПС, както и от местната коалиция „Време за промяна“.

/e-Razgrad/

Hits: 138

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.