Кубратски ученици до Португалия и обратно

Ученици и учители от СУ “ Христо Ботев“ – Кубрат за седмица в началото на декември бяха в гр. Ресенде – Португалия, в изпълнение на проект Програма „Еразъм+“.

Темата на срещата бе свързана с общовалидните ценности ,които споделят страните по света за мирно съвместно съжителство .След посещението в Мьонхенгладбах-Германия, Пярну-Естония и Газиантеп ,Турция дейностите по проекта в португалския град Ресенде продължиха учениците Владислав Симеонов, Сара Зуини, Траяна Делева и учителите Нина Цонева, Каролина Иванова както и директорът на училището Росица Христова.

Учениците бяха настанени в семейства на свои връстници от домакините. Програмата на посещението беше наситена с разнообразни проектни и културни  дейности. В първия ден гостите бяха посрещнати с музикално изпълнение на класически инструменти от група ученици  от училището домакин AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE RESENDE, след което последваха приветствия от ръководството, запознаване с участниците, урок по португалски език и обиколка на училището. По- късно всички участници присъстваха на прием при кмета на Ресенде – Manuel Garcez Trindade, получиха подаръци и се снимаха за спомен.

На следващия ден страните представиха скечовете на тема дискриминация, които предварително бяха подготвили. Учениците от Кубрат представиха ситуации,

които биха породили дискриминация на базата на социален статус, пол и религия на работното място и приканиха останалите участници да предложат различни варианти за справяне с тези ситуации и обсъдиха в интересна дискусия. Като част от културната програма участниците посетиха град Гимараеш и се разходиха в стария град, разгледаха централния площад Ларго да Оливейра и Двореца  на херцозите на Браганса . Заключителните дейности бяха проведени на четвъртия ден, през който участниците участваха в работилница на тема „Общовалидни ценности“. След обяд посетиха градския музей, а вечерта се забавляваха на парти в актовата зала на училището домакин, насладиха се на ястия от националната кухня, които всички участници бяха донесли, играха, пяхаи танцуваха. Българската лютеница и сирене се усладиха на всички, а играта на тунел веднага стана любима. Разбира се, всички танцуваха и български хора. Срещата завърши с посещение на град Порто, където участниците посетиха Емигрантския център, Университета на Порто, центъра на града и се насладиха на топлия следобед на кея на река Дуеро.

Предстои работна среща в Сен Пиер – Франция през февруари 2022 г., издават в аванс от училищното ръководство.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.