Канцлерът Шолц към премиера акад. Денков: Германия иска България в еврозоната и сухопътния Шенген

България може да разчита на подкрепата на Германия за присъединяването си към еврозоната и вдигането на сухопътните граници в Шенген, съобщиха от правителствената пресслужба.

Уверението даде германският канцлер Олаф Шолц в разговор с министър-председателя акад. Николай Денков в Брюксел. Акад. Денков разговаря на четири очи и с премиера на Финландия Петери Орпо, който също увери, че страната ни може да разчита на гласа им за еврозоната и Шенген.

Премиерът акад. Денков запозна партньорите с фискалната картина в страната ни, ниския външен дълг и ниския дефицит. „Очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт към края на годината. Работим за датата 1 януари 2025 г.“, потвърди министър-председателят относно еврозоната.

В рамките на Европейския съвет в Брюксел премиерът акад. Денков обсъди приоритетите пред страната ни с държавните ръководители от “Обнови Европа”. Премиерите на Нидерландия, Белгия Словения и Естония – Марк Рюте, Александър де Кро, Роберт Голоб и Кая Калас, също дадоха своята подкрепа за влизането на България в еврозоната и падането и на сухопътните шенгенски граници. Акад. Денков припомни, че тези държави са известни с това, че са сред най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите и затова тяхната оценка е от особено значение.

Във връзка с постигнатото съгласие в Съвета за подкрепата за Украйна, премиерът акад. Денков изрази удовлетворение от крайния резултат. „Хубаво е да бъдем единни. Нямаше разнобой по важните теми“, отбеляза министър-председателят и изтъкна приноса на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

/e-Razgrad/

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.