Канадец си тръгна с маратонки за $437 000 от търг… Взе и още 99 чифта

Чифт маратонки Nike, създадени от съоснователя на на компанията, бяха продадени за рекордните $437 000.
Това беше последният чифт на търга със 100 редки маратонки, който се проведе в Ню Йорк.
Моделът е от 1972 г. – Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe и от аукционната къща очаквали да го продадат за около 160 000 долара.
Но колекционерът Майлс Надал платил почти 3 пъти повече, още повече, след като преди това похарчил 850 000 долара за другите 99 чифта в търга.
Уникалният чифт е бил дело на Бил Бауерман, треньор по бягане, който също така е и съосновател на Nike.

Единствени по рода си
От модела Waffle Racing Flat Moon Shoe ръчно са създадени едва 12 бройки, а от тях някои били дадени на състезатели в квалификациите за Олимпиадата през 1972 г. Чифтът, който е продаден, вероятно е единственият, който не е бил носен.
Новият им собственик, който е основал инвеститорска фирма, твърди, че е много доволен покупката си и нарича маратонките „истински исторически артефакт от спортната история и поп културата“.
Той също така смята, че културата и колекционирането на спортни обувки е на ръба на голям възход.
Майлс Надал казва, че планира да създаде изложба на всичките 100 чифта, които е купил от търга. Ще ги изложи в частния си автомобилен музей в Торонто.

Завръщане в бъдещето
Канадецът обаче може да се похвали не само с тази си находка. От търга той си е тръгнали и с Nike Mags – моделът, който става известен след филмът „Завръщане в бъдещето II“ от 1989 г.
Тогава обувките стават изключително популярни с факта, че имат автоматично завързване – технология, която компанията въвежда в масово производство почти 3 десетилетия по-късно.
До сега най-скъпият продаван чифт обувки на търг бяха кецове Converse, носени и подписани от Майкъл Джордан на финала на Олимпийските игри от 1984 г. Те бяха продадени за 190 373 долара през 2017 г.
Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *