Канадец си тръгна с маратонки за $437 000 от търг… Взе и още 99 чифта

Чифт маратонки Nike, създадени от съоснователя на на компанията, бяха продадени за рекордните $437 000.
Това беше последният чифт на търга със 100 редки маратонки, който се проведе в Ню Йорк.
Моделът е от 1972 г. – Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe и от аукционната къща очаквали да го продадат за около 160 000 долара.
Но колекционерът Майлс Надал платил почти 3 пъти повече, още повече, след като преди това похарчил 850 000 долара за другите 99 чифта в търга.
Уникалният чифт е бил дело на Бил Бауерман, треньор по бягане, който също така е и съосновател на Nike.

Единствени по рода си
От модела Waffle Racing Flat Moon Shoe ръчно са създадени едва 12 бройки, а от тях някои били дадени на състезатели в квалификациите за Олимпиадата през 1972 г. Чифтът, който е продаден, вероятно е единственият, който не е бил носен.
Новият им собственик, който е основал инвеститорска фирма, твърди, че е много доволен покупката си и нарича маратонките “истински исторически артефакт от спортната история и поп културата”.
Той също така смята, че културата и колекционирането на спортни обувки е на ръба на голям възход.
Майлс Надал казва, че планира да създаде изложба на всичките 100 чифта, които е купил от търга. Ще ги изложи в частния си автомобилен музей в Торонто.

Завръщане в бъдещето
Канадецът обаче може да се похвали не само с тази си находка. От търга той си е тръгнали и с Nike Mags – моделът, който става известен след филмът “Завръщане в бъдещето II” от 1989 г.
Тогава обувките стават изключително популярни с факта, че имат автоматично завързване – технология, която компанията въвежда в масово производство почти 3 десетилетия по-късно.
До сега най-скъпият продаван чифт обувки на търг бяха кецове Converse, носени и подписани от Майкъл Джордан на финала на Олимпийските игри от 1984 г. Те бяха продадени за 190 373 долара през 2017 г.
Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.