Какво е хостинг на уебсайтове и как работи

Когато купувате услуга за уеб хостинг, по същество купувате пространство за съхранение на файловете на Вашия уебсайт. След това уеб браузърът може да получи достъп до тези файлове, за да може уебсайтът Ви да бъде достъпен в интернет.

Различни доставчици на услуги предлагат уеб хостинг и всички те разполагат с необходимата технология за правилно съхраняване на файловете на Вашия сайт, а някой от тях и с jump.bg promo code. Когато се регистрирате за хостинг услуга, по същество наемате пространство на сървър, който техните уеб хостинг компании притежават и управляват.

Тъй като повечето хора и фирми не разполагат със собствени сървъри, те трябва да наемат пространство от уеб хостинг компания на трета страна.

Сървърът е физически компютър, който работи непрекъснато, така че файловете на Вашия уебсайт да бъдат достъпни без прекъсване. Тези сървъри се доставят с предварително инсталиран хардуер и софтуер, които са необходими за функционирането на уебсайта Ви.

Вашият уеб хостинг отговаря за поддръжката на сървъра, сигурността и правилното инсталиране на софтуера, така че файловете на сървъра да бъдат лесно достъпни с помощта на уеб браузър като Google Chrome или Firefox.

Какъв е процесът на уеб хостинг?

Вашият уебсайт не е нищо повече от колекция от файлове. Когато изграждате уебсайт, ще Ви трябва място, където да съхранявате всички тези файлове. Това е ролята на сървърът на Вашата хостинг компания.

На този сървър ще съхранявате мултимедийните файлове, файловете, базите данни и всичко друго, което е необходимо за правилното визуализиране на уебсайта Ви. Размерът на паметта, с която разполагате, се определя от избрания от вас хостинг план.

Ако тепърва започвате да работите онлайн, най-вероятно ще наемете част от сървъра, която ще споделяте с други уебсайтове. С нарастването на изискванията Ви за съхранение и трафик, може да се наложи да увеличите наемането на цял физически сървър, или поне да използвате ресурсите на такъв с облак, или виртуален частен сървър.

Когато се регистрирате за уеб хостинг план, обикновено получавате достъп до сървъра чрез програма, наречена cPanel. Това прави качването на Вашите файлове на сървъра лесно. Можете също така да използвате система за управление на съдържанието (CMS) като WordPress, за да изградите бързо сайта си.

За да имате напълно функционален уебсайт, ще трябва да регистрирате и име на домейн. След като го закупите, ще го насочите към сървъра си, което ще укаже на уеб браузъра къде се съхраняват вашите файлове.

След това уеб браузърът извлича файловете от сървъра и ги показва на потребителя, когато някой въведе името на домейна Ви, или щракне върху връзка към сайта Ви. Всичко това трябва да отнеме не повече от няколко секунди. Ако този процес отнема твърде много време, трябва или да ускорите уебсайта си, или да помислите за смяна на хоста.

Каква е целта на хостинга?

Не мога ли просто да хоствам собствения си уебсайт, ако хостингът на уебсайт не е нищо повече от съвкупност от сървъри (които по същество са компютри)?

Технически бихте могли да го направите. Въпреки това, освен ако не сте опитен уебмастър, който хоства само лични проекти на собствения си сървър, това е повече проблем, отколкото решение.

Ето няколко причини, поради които не трябва да хоствате собствен уебсайт:

– Вие отговаряте за прекъсванията на електрозахранването. Ако Вашият квартал загуби електричество поради метеорологични условия или паднало дърво, Вашият уебсайт също ще спре да работи.

– Интернет връзката Ви вероятно е твърде бавна. Когато плащате за интернет, обикновено се измерва скоростта на изтегляне. Въпреки това скоростта на качване е най-важният фактор при хостинга на уебсайт. Дори скоростта на изтегляне да е изключително висока, скоростта на качване най-вероятно ще е недостатъчна.

– Вашият IP адрес не е постоянен. Вашата домашна интернет връзка най-вероятно има динамичен IP адрес, който се променя с течение на времето. Искате статичен IP адрес, което означава, че IP адресът никога няма да се променя. Обикновено това може да направи само Вашата хостинг компания.

По-долу е описано как една уеб хостинг компания се справя с всички гореспоменати проблеми:

– Те разполагат с резервно захранване. Електрозахранването на уеб хостинг компаниите не само е винаги включено, но те разполагат и с резервни генератори, за да гарантират, че сайтът Ви ще остане онлайн, дори ако основният център за данни загуби захранване.

– Изключително бързи скорости. През сървърната им мрежа уеб хостинг компаниите са в състояние да обработват милиони едновременни посетители.

– И накрая, разполагате с фиксиран IP адрес. Това означава, че докато използвате една и съща хостинг компания, вашият IP адрес ще остане същият.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.