Празник във Филиала

Празник имаше днес във Филиала на Русенския университет в Разград.

Той е част от Пролетните празници в Русенския университет. А местната академична общност го свързва и с рождената си дата 20 май преди 36 години. Административният  директор на Филиала проф.д.н. Станка Дамянова обяви, че празникът тази година е посветен на студентските професионални клубове. Те са общо три, в съответствие с професионалните направления, по които се обучава в разградската Алма матер.

Гости преподавателите и студентите бяха зам.-кметът на Разград Мирослав Грънчаров и зам.-областният управител Драгомир Златев, главният секретар на Русенския университет доц. д-р Таня Грозева и доц. д-р Тодор Деликостов – зам.-екан на Аграрно-индустриалния факултет.

Всички те разгледаха изложбата на „Microbio art” клуб, основан през 2015 г. Студентите използват богатата колекция във филиала от микроорганизми, които синтезират различни пигменти и с тях се модели на  рисунки. „А сбактерии, дрожди, актиномицети и плесенни гъби, те оживяват на твърда агарова среда в петриеви блюда“, разказа ръководителят на клуба доц. д-р Севдалина Тодорова.

Своя експозиция имаха и членовете на клуб „Наука и изкуство – ръка за ръка“. Работата на клуба пред гостите представи най-дейният участник Стела Радославова. Първоначалната идея на клуба, създаден през 2012 година е била оползотворяване на отпадъчни материали, но под ръководството на гл. ас. д-р Илияна Николова се подготвят изложби, както и изработка на рекламни материали на Филиала.

А клуб „Сладко и солено“е основен организатор на кулинарните маратони през последните години. Кулинарните фантазии на над 60 любители-кулинари тази година е посветен на вдъхновяващи идеи от художествената литература. На поканата да покажат ученията си в готвенето се отзоваха студенти и ученици от професионалните гимназии по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“, по икономика „Робер Шуман“, по облекло „Станка Николица Спосо-Еленина“ и по селско стопанство и хранително-вкусови технологии „А. Кънчев“. С кулинарен талант се изявиха и от Регионалната библиотека в Разград „Проф. Боян Пенев“, както и от четири социални заведения в града. Всички участници в клубовете получиха грамоти и персонални награди.

Празничният ден продължи с научна сесия, на която студенти и докторанти представиха свои разработки.

/e-Razgrad/

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.