И наемателят на помещението с над 50 кг. дрога в Исперих влиза в ареста

Окръжен съд – Разград днес определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 47–годишния двоен гражданин на България и Турция Звезделин Х., съобщиха от пресслужбата на съда.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 11.11.2021 г. в Исперих, в съучастие като съизвършител с Мухаррем А. – гражданин на  Турция, и Дечо Ж. с постоянен адрес в разградско село, без надлежно разрешително, придобил и държал с цел разпространение високо рискови наркотични вещества – суха зелена тревиста маса с общо тегло 56,38 кг., реагиращо на марихуана, на стойност около 338 310 лева и 1,90 грама екстази на стойност около 20 лева.

Звезделин Х. е наел с писмени договори помещения в сграда в центъра на Исперих, в едно от които при акцията на ГДБОП е открита дрогата.

Според държавното обвинение недобрите характеристични данни на Звезделин и тежестта на обвинението са основание да се предполага опасност от укриване и възпрепятстване разкриването на обективната истина от органите на досъдебното производство, а след това и на правораздаването. Прокурорът определи опасността да извърши други престъпление като реална, тъй като обвиняемият през последните 10-11 месеца не е работил, а от лятото е пребивавал в България.

Защитникът на обвиняемия поиска „домашен арест“ като изтъкна, че той не е осъждан, има постоянен адрес и спестявания.

Съдът като взе предвид становищата на страните и събраните до момента доказателствата по делото прецени, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към деянието. От обясненията му става ясно, че той постоянно пребивава в Турция, в България няма трудова и семейна ангажираност, което прави лесно напускането на страната и така да осуети разследването.

Съдът прецени, че извършеното в съучастие престъпление по смисъла на закона е тежко умишлено. За него НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и глоба в размер от 20 000 до 100 000 лева. Деянието се отличава с висока обществена опасност заради голямото количество наркотични вещества и тяхната стойност.

За да обезпечи нормалния ход на разследването съдът определи спрямо Звезделин Х. мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.

 

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.