Италия обяви извънредно положение заради мигрантите

Дясното италианско правителство обяви шестмесечно извънредно положение в страната, за да се справи с потока от мигранти, пристигащи на южния бряг на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Държавната телевизия съобщи, че се очаква да бъде назначен специален комисар. В рамките на мярката, одобрена от премиера Джорджа Мелони и нейния кабинет, беше одобрено и първоначално финансиране в размер на 5 млн. евро.

В изявление след заседанието на кабинета правителството заяви, че извънредното положение се счита за необходимо “за спешно провеждане на извънредни мерки за намаляване на пренаселеността” в претоварения приют за мигранти на малък италиански остров в Средиземно море. Необходими са също така “нови структури, подходящи както за подслон, така и за обработка и репатриране на мигранти, които не изпълняват необходимите условия, за да останат” в Италия, се добавя в изявлението.

По време на пандемията от КОВИД-19 управляващите в Италия също наложиха извънредно положение, което позволи на кабинета да наложи с укази много мерки за справяне с бедствието, като временно заобиколи обикновено дългия парламентарен процес.

“Нека бъдем ясни, това не решава проблема, чието решение е свързано с разумна и отговорна намеса на Европейския съюз”, заяви министърът на гражданската защита и морската политика Нело Музумечи, цитиран от италианската информационна агенция Анса. Правителството на Мелони, както и няколко други преди него, настоява, често неуспешно, другите страни от ЕС да проявят повече солидарност.

Dnes.bg

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.