Извънредно положение обяви руски архипелаг заради нашествие на бели мечки

Руският арктически архипелаг Нова земя, част от Архангелска област обяви извънредно положение заради масово нашествие на бели мечки в населени места, предава Lenta. ru като цитира официално съобщение на сайта на местните власти.

По последни данни над 50 бели мечки от декември насам са постоянно в района на основното селище на архипелага Белушая Губа. Регистрирани са случаи на агресивно поведение на дивите животни – нападения над хора, проникване в жилища и служебни помещения. В самото селище постоянно има от 6 до 10 бели мечки, се казва в доклад на местните власти, с който молят Москва да се намеси с радикални мерки.

Жителите и персоналът на училища и детски градини редовно се обръщат с молба да се осигури безопасността в селището, но предприетите от властите мерки като увеличаване на моторизираните патрули и ползване на обучени кучета за прогонване на дивите животни са се оказали неефективни, поради което в крайна сметка е взето решение да се въведе извънредно положение. На този етап Москва не разрешава да се премине към отстрел, тъй като белите мечки са защитен вид и са под закрилата на закона. На архипелага Нова земя живеят около 3000 души. Има и военен гарнизон. Предполага се, че нашествието е провокирано от глобалното затопляне, което топи по-бързо арктическите ледове и принуждава белите мечки да прекарват повече време на твърда земя в търсене на храна.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.