Венецуелската петролна компания опитала да изнесе държавни средства в България?

Според депутата от венецуелския национален парламент Карлос Папарони Венецуелската национална петролна компания “Петролеос де Венесуела” (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България. Това съобщава руската информационна агенция “Нюз”, цитирана от БТА.

“Петролеос де Венесуела иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!”, заяви депутатът в Туитър, уверявайки, че изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно.

Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за временен президент на Венецуела, потвърди тази информация, отбелязва агенцията.

Гуайдо планира да използва приходите на държавното петролодобивно предприятие, за да финансира отстраняването на президента Николас Мадуро, съобщи по-рано Ройтерс.

Междувременно стана ясно и че “Петролеос де Венесуела” е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби в сметка, открита неотдавна в руската “Газпромбанк”. За това съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници и вътрешен документ, до който е получила достъп.Решението на “Петролеос де Венесуела” беше взето след като САЩ наложиха тежки финансови санкции на 28 януари, целящи да попречат на венецуелския президент Николас Мадуро да получи достъп до петролните приходи. Оттогава предприятието притиска своите чуждестранни партньори в съвместни предприятия в нефтодобивния регион Ориноко да решат официално дали ще продължат проектите.

Сред тези чуждестранни партньори са норвежката петролна компания Екуинор (Equinor), американският петролен гигант Шеврон (Chevron) и френската компания Тотал (Total).

Освен това “Петролеос де Венесуела” е наредила на съвместното си предприятие Петроседено да спре добива на изключително тежък петрол поради липса на горива, с която да разрежда добитите количества. Причината е, че доставчиците от САЩ не могат да изнасят горива за Венецуела поради санкциите, отбелязва Ройтерс.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.