Иво СТОЯНОВ: 200-годишнината от рождението на Никола Икономов е добър повод да отдадем заслужено признание на ренесансовата му личност

Историкът Иво Стоянов е завеждащ отдел „История на България XV – XIX век“ в Регионалния исторически музей – Разград. Уредник на къщата музей “Станко и Никола Икономови”.

Господин Стоянов, защо е толкова уважавана личността на Никола Икономов?

Ще започна с една кратка характеристика на Разград и духовния живот в града. Разград през 40-те години на 19-ти век е малък провинциален град в рамките на Османската империя. Той е център на кааза- подобно на днешния си статут, като окръжен център. По това време самият град се възстановява от разрушенията от руско-турската война от 1828-29 г. В този период за културни прояви едва ли можем да говорим. Единственото училище е килийното, което дава начални, елементарни знания по четмо и писмо. Групите са смесени – момчета и момичета и ходят около 2-3 години на училище. Самата империя е в период на реформи, като се опитва да се отърве от старите си разбирания и порядки и на приеме новите европейски порядки. Но засега те са твърде далеко от нашия град.

На фона на тази картина, целият живот на Никола Икономов преминава в служба на своите съграждани. Идвайки в нашия град през 1846 г., той поставя основите на съвременното светско образование. Негово дело са взаимното училище – 1846 г., девическото – 1848 г., класното училище от 1864 г. Освен това той е дописник на „Цариградски вестник“. Н. Икономов е и водач на българската християнска общност в борбата за самостоятелна църква. Той е и сред създателите на тайния революционен комитет през 1872 г. Това са все ключови за Разград моменти, в които той има ролята на водач в обществото. Това му спечелва авторитет и уважение. Може с пълно основание да се каже, че Никола Икономов най-точно се покрива с нашите виждания за народен будител. Затова е отличен с орден „За граждански заслуги“.

Свещеник Никола Икономов сред служители от Разградската община, около 1885 г.
Свещеник Никола Икономов сред служители от Разградската община, около 1885 г.

 Можете ли да ни кажете някои неизвестни за неговия живот факти – например от детството му, от младежките му години…

За личния живот на Никола Икономов се знае малко. Той е роден в Жеравна 1820 г. и първоначално учи при баща си поп Тодор в килийното училище. Продължава образованието си в Шумен при Сава Доброплодни. И от 1846 г. се установява в нашия град. Като дописник в „Цариградски вестник“ в този период често се е подписвал като Делиормански, за което брат му го критикува в едно писмо с думите: Ти братко добре пишеш, но като българин не се подписвай като Делиормански. След тази случка започва да се подписва като Лудогорски.

В началото на март децата от ОУ ”Никола Икономов” предоставиха плакета „Почетен гражданин на Разград” на къщата музей, носеща името на възрожденеца
В началото на март децата от ОУ ”Никола Икономов” предоставиха плакета „Почетен гражданин на Разград” на къщата музей, носеща името на възрожденеца

Кои нововъведения в образованието са заслуга на Никола Икономов?

Принципът на килийното училище е да подготви децата на елементарни познания за да познават църковните книги. Докато светското образование дава насоки по ред науки: история, химия, физика  и ред други. В учебния процес се използват карти, глобуси, и други нагледни пособия. Така например се използват обръчи, които се сгъват и издигат. Те са монтирани на стената и в тях влизат децата, около 5 – 6 ученика. Така преподавателят може да обясни на децата и да следи те да не се разсейват. В същото време по-големи ученици и напреднали в образованието се занимават с другите деца. По тази методика за кратко време се подготвят повече ученици. Използват се нагледни средства за поощрение и наказание. Има табели, които се слагат на някои ученици, за да ги отличат от други с надписи: ПРИЛЕЖЕН, УЧЕНОЛЮБИВ, има и с други надписи – НЕМЪРЛИВ, НЕПОСЛУШЕН.

Във взаимното училище има и разделение на децата, като момчетата учат отделно от момичетата. При класното училище децата са разделени по години, като за тях вече се формират годишни планове и програми по които да учат децата. Днешните училища са на този принцип.

Килийното училище в Жеравна
Килийното училище в Жеравна

Какви други приноси можем да отбележим?

През 1853 г. в Белград Никола Икономов издава книгата „Земледелие“. С нея той поставя началото на земеделската книжнина в България. Тази книга има няколко преиздавания, което говори, че има прием сред хората. По онова време близо 80% от българите живеят по селата и тези хора са потомствени земеделци. Така, че трудно могат да приемат някой да ги учи на земеделие. Но ето, че един човек, за който не можем да кажем, че е земеделец издава книга, която намира прием сред населението.   Освен това Никола Икономов е и политик. През 1879 г. той е избран за делегат в Учредителното събрание, което на 16 април приема първата конституция на България. Веднага след това събранието се закрива и се открива Великото народно събрание, което избира Александър Батемберг за княз на младото българско княжество. Н. Икономов е сред хората, положили основите на нашата държавност.

Нека да споменем и неговата съпруга – Станка Николица Спасо-Еленина.

Станка Николица е родом от Разград. Малко се знае за нейния личен живот, но това, което се знае е, че е била ученичка на Никола Икономов. Двамата сключват брак през 1852 г. На следващата година освен Никола Икономов, тя също издава своя книга – „Две приказки за славните жени и Азът человекомразец“. С тази книга Станка Николица поставя въпроса за еманципацията и правата на жените. Книгата е превод на книгата на  Доситей Обрадович. Този факт я определя и като първата жена преводач. В края на книгата има малко четиристишие и с това пък е и първата жена поетеса. Станка Николица също посвещава живота си в служба на обществото. Умира през 1920 г. и тази година ще отбележим 100- годишнината от нейната кончина.

 

Как Разград пази паметта за семейство Икономови – с къщата музей, с наградата на името на Никола Икономов, която се дава за….

Разград и до днес пази паметта на Никола Икономов. Къщата на семейството му, където живее със съпругата си Станка Николица и деветте им деца, днес е музей. Тази година се навършват 40 години от откриването на къщата-музей за посетители. Освен това в Разград има училище, което носи неговото име. На негово име се връчва и награда за принос в развитието на културата в Разград.

 По повод 200-годишнината от рождението му беше обявен за почетен гражданин на Разград. На фона на всичките му заслуги, не е ли малко закъснял този акт?

Никола Икономов заслужаваше това внимание и неговата годишнина е най- подходяща за това отличие. Не мисля, че е закъсняло това признание. Но по-важно е да се отнасяме с уважение към неговото дело и да пазим паметта му. Важно е ние да предадем неговия дух и енергия на следващите поколения.

Това е и основната идея на къща музей „Станка и Никола Икономови”, която вече 40 години работи в тази посока. През 70-те години на 20 в. къщата на семейство Икономови е откупена от техните наследници. Извършен е ремонт на помещенията, за да се адаптират към изискванията за музей, но и да се запази духът на къщата и епохата. На 17 април 1980 г. музеят е официално открит. В къщата има три стаи, които са  тематично оформени. В първата посетителят се запознава с Разград през 19 в. и с живота на Станка и Никола Икономови. Във втората е показан традиционният бит за това време. В третата стая е показан новият европейски бит с виенските столчета и маси. Това е бил и работният кабинет на Никола Икономов. Изложени са и вещи, принадлежали на двамата и на техните наследници. Днес, като обект на Регионалния исторически музей, къщата музей е център на редица събития от културния календар на Разград.

Нели НИКОЛОВА

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.