Действителният брой на заразените с Covid-19 вероятно е десетократно по-голям

Доц. д-р Атанас Мангъров, част от медицинския съвет към правителството за справяне с кризата с коронавируса, инфекционист, началник на детската клиника в Инфекциозната болница в София и застъпник на тезата, че трябва да има разширен скрининг на населението, коментира по БНР в неделя ситуацията в България с епидемията от коронавирус.

Беше приет съветът ни, че трябва да се използват т. нар. скринингови тестове, чрез които да се получи представа какво се случва в епидемиологично отношение в страната. Защото не можеш да управляваш един процес, ако не го изследваш.

Ако се направи такъв скриниг, ще се установи какво се случва с контактните на болните, които вече са доказани с коронавирус. И ако тези контактни не се изследват правилно, както досега, не се установяват и техните контакти, тоест не се установява епидемиологичното огнище и всъщност ние сме в неизвестност какво точно се случва в страната. И

 

не сме наясно в каква степен има хора, които са прекарали това заболяване,

и какво можем да очакваме, ако тези хора са малко, и обратното – ако са твърде много. В двата случая решенията ще са твърде различни.

Има два вида тестове. С едните се установява дали съответните хора отделят вируса в околната среда. Това може да става със сегашните тестове, а може и с бързи тестове. С другия вид тестове се установяват нивата на антитела в хората, които може да са изкарали или не тази инфекция и това е много важна информация.

Най-вероятно действителният брой на случаите на заразени с Covid-19 е десетократно повече от обявените досега 338, ако не и повече. Само ще кажа, че в Германия на седмица се правят над 500 хиляди теста. Там те се правят във всяка лаборатория, в кабинета на всяко джипи. Даже има опция тестове да се правят на изнесени по площадите пунктове. И ако ние не знаем какво се случва, как ще го го контролираме.

Ако тестът покаже, че сте заразен, ще си стоите вкъщи. Хората около вас, ако са заразени, също ще са вкъщи. Така ще може много по-целенасочено да се определят хората, които се нуждаят от строга изолация. Масовото затваряне е хубаво, правим над максималното на това, което може да се направи, но ако действаме целенасочено, ще имаме много по-добри резултати.

 

Хора от всички възрасти могат да се разболеят. Известно е, че нашето население е много болно

и хора в по-млада възраст имат куп съпътстващи заболявания, което увеличава риска, когато се разболеят от коронавирус нещата да тръгнат накриво.

В страни като Италия има много по-голям процент възрастно население в сравнение с Германия и Германия прави разширен скрининг на населението и това започна навреме, докато в Италия това не се случи.

Ако се изходи от опита в Китай и други държави, епидемията трае 3 месеца. Може да се очаква, че върхът на епидемията у нас ще бъде в края на април и началото на май.

Действителната смъртност е много малка, защото тази между 2 и 4% е определена въз основа на изследвани и доказани случаи. При това заболяване има огромно число неизследвани случаи, които са протекли безсимптомно. Ако те се вземат предвид, се оказва, че смъртността е много по-малка.

Според апокалиптичните сценарии у нас могат да умрат 11 хиляди души. Всъщност реалната смъртност у нас може да се прогнозира, че ще бъде между 100 и 200 души, което се случва всяка години при грипна епидемия.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.