Земетресение от 4,8 предизвика паника в Южна Турция

Земетресение с магнитуд 4,8 е било регистрирано тази сутрин в окръг Хатай, Южна Турция, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Трусът е станал в 5:32 ч. местно време (4:32 българско) и е бил усетен и в околните райони. Земетресението с епицентър в района на град Къръкхан е предизвикало паника сред населението на Хатай, както и на близките окръзи Адана, Газиантеп и Османийе. По първоначални сведения няма негативни последици от труса. Огнището е било на дълбочина 8,28 км.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че екипите на всички ресорни институции, и най-вече АФАД, са на терен и извършват обследване, а властите следят изкъсо развоя на ситуацията.

Сеизмолози предполагат, че става дума за вторичен трус, част от продължаващата сеизмична активност, наблюдавана в региона след разрушителните земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в Южна Турция през февруари. Според проф. Шукрю Ерсой е възможно и това земетресение от 4,8 степен да бъде последвано от по-леки трусове докъм 4 степен.

Хатай бе сред най-тежко засегнатите турски окръзи при двете земетресения на 6 февруари с епицентър в турския окръг Кахраманмараш. Над 50 000 души загинаха в Турция при тези трусове, а тежко пострада и съседна Сирия.

Dnes.bg

Hits: 95

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.