Започна научната конференция на Филиала на Русенския университет

Започна научна конференция „Нови индустрии, дигитална икономика, общество – проекции на бъдещето – V“, организирана от Филиал Разград на Русенски университет.

Събитието бе открито днес в хотелски комплекс „Лес“ от директора на Филиал Разград проф.д-р Генчо Попов. Научният форум се организира ежегодно от Филиал Разград  съвместно със Съюза на учените в България – клон Разград,  Регионален академичен център на БАН  Разград, Ротари клуб – Разград и Дом на науката и техниката – Разград. В тазгодишното издание на конференцията се представят 2 пленарни и 24 секционни доклада с актуална научна и производствена тематика. В работата на конференцията участват учени от Украйна, Молдова и Италия, както и професори, доценти и научни работници от български университети – в София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе, Силистра и др.

Зам.-кметът и изпълняващ функциите на кмет на община Разград Добрин Добрев поздрави участниците и организаторите на научния форум „Домакинството на подобен форум е висока чест за Разград, тъй като научна конференция е важно събитие за региона, в който се организира. Темите, които се обсъждат на научната конференция, са с практична насоченост и намират приложение в съвременния живот и в регионалната икономика, привличат интереса на младите хора, а областите, в които се представят доклади на тази конференция – химични технологии, биотехнологии и хранителни технологии – са свързани с отрасли, които се развиват в Разград“, обясни важността на събитието за региона Д. Добрев. „Тази конференция е светъл лъч, глътка въздух и възможност за развитие на нашите учебни заведения, възможност за участие на местните общности, на бизнеса и считам, че ще е ползотворна и ще даде възможност за развитие на града и общината“ – каза още зам.-кметът. Той увери организаторите, че в лицето на Община Разград имат надежден партньор във всяко начинание. Това съобщиха от пресслужбата на общинската администрация.

Първият пленарен доклад от конференцията „Директен синтез на графен чрез комбинирано използване на електролиза и ултразвук“ бе на проф.д-р Ирена Марковска от Университет „Асен Златаров“-Бургас.

Официален гост на откриването на конференцията бе и зам.-областният управител Найден Късов.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.