Естония премахва всички съветски паметници от улиците

Правителството на Естония реши „възможно най-скоро“ да премахне всички паметници от съветската епоха от публичното пространство, заяви естонският премиер Кая Калас. В Естония има между 200 и 400 съветски паметника.

„Основното е решено – съветските паметници трябва да бъдат премахнати от общественото пространство и ние ще го направим възможно най-бързо. Конкретното време и ред зависят от готовността и логистичния план на местните власти, тази логистика изисква същото внимание, организация и участие от страна на частния сектор“, каза тя.

Калас нарече „отделен въпрос“ демонтирането на паметника под формата на танк Т-34 в Нарва, за чието премахване призова министърът на вътрешните работи на Лаури Ляанемец. Кметът на града Катри Райк каза, че градските власти няма да го направят това и когато на 2 август се разпространи информация за предстоящия демонтаж на паметника, повече от 100 местни жители излязоха да протестират.

„Този танк принадлежи на град Нарва и () тъй като е ясно, че Нарва няма да извърши това [разглобяване] сама и там има напрежение, ясно е, че естонската държава и правителство трябва сами да вземат решение за преместването на този и други паметници, които имат символична стойност“, каза Калас. „Танкът е оръжие за убийство, не е мемориален обект и от същите танкове се убиват хора по улиците на Украйна“, добави премиерът.

Реклама:

В края на юли Кая Калас обяви, че естонското правителство ще премахне всички паметници на съветски войници, загинали в страната по време на Втората световна война, които не са на военни гробища.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.