Протест в Разград срещу по-високата цена на водата

Организиран в социалните мрежи протест срещу повишението на цената на водата имаше днес в Разград.

Пред входа на Общината бе организирана и подписка, в която се подписаха 350 човека, сред тях – видни разградски общественици и общински съветници.

Припомняме, че предвиденото увеличение на цената на питейната вода в Разград е с 46% повече спрямо 2021 г. – от 3,63 лева (с ДДС) на 5,30 лева (с ДДС).

Недоволстващите бяха категорични, че предлаганата цена е ненормално висока и че  решението трябва да се преразгледа и цената да се намали.

Общинският съветник и зам.-председател на Общинския съвет в Разград Калоян Монев /един от организаторите на протеста/ заяви, че протестът няма политическа окраска и е спонтанен. Той участва, подтикнат от факта, че старият състав на КЕВР е взел незаконно и несправедливо за хората решение, защото „то е станало без решение на Общинските съвети в региона и съгласуване с Асоциацията по ВиК“. Калоян Монев е абсолютно убеден че „по този начин взетото решение е незаконосъобразно и може да бъде оспорено от онези, които могат да го направят – в лицето както на прокуратурата, така и на заинтересованите общини от областта“.

Инициираната подписка е с молба прокуратурата да упражни правото си и да подаде протест срещу решението на КЕВР за увеличаване на цената на водата в Разград. Освен в прокуратурата, подписката ще бъде внесена и на следващото заседание на ОбС, а Калоян Монев ще предложи местният парламент да приеме декларация, че е против това решение на КЕВР и иска то да бъде преразгледано или най-малкото отложено във времето, за да може да бъде обсъден бизнес планът на „Водоснабдяване-Дунав“ от компетентните органи – Общинските съвети в областта и Асоциацията по ВиК.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.