Ердоган: Турция планира да добива 100 000 барела петрол на ден

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция планира да добива около 100 000 барела петрол дневно, без да уточни от кои находища ще се добива нефтът, предаде турската държавна телевизия ТРТ.

През следващата година планираме да увеличим добива на петрол до 100 000 барела дневно, заяви Ердоган на събитието “Седмицата на иновациите” в Истанбул.

Според съобщения в местните медии в окръг Шърнак в Югоизточна Турция наскоро са били открити големи запаси от петрол. Според информация на вестник “Сабах” запасите в петролното находище в района на планинската верига Габар в окръга се оценяват на 250 млрд. долара. Ердоган говори и за работите по свързването на изграждания газопровод от находището Сакария в Черно море с националната разпределителна система. Благодарение на информацията за налични 540 милиарда куб. м. газови запаси в Черно море започнахме нов период в енергийния сектор и продължаваме да работим в тази насока без ничия помощ, добави президентът.

По-рано турските власти обявиха, че доставките на газ от находищата в Черно море за потребителите ще започнат през март 2023 г. Смята се, че най-голямо е газовото находище Сакария със запаси от над 400 милиарда кубични метра. На първоначален етап от това находище се планира да се добиват около 10 милиона куб. метра газ дневно, или 3,4 до 4 милиарда куб. м газ годишно. До 2027-2028 г. дневният добив на газ трябва да достигне 40 милиона куб. м, а годишният обем да се увеличи до 15 милиарда куб. м.

Dnews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.