Екоминистърът: Задава се водна криза – България се управлява от пиарите

Екоминистърът Емил Димитров изнесе притеснителни данни за водния сектор у нас. Той прогнозира водна криза през следващата година и алармира, че Бургас ще се превърне в “Перник 2”.

“Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате трети път избори, един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40 – 45% към днешна дата”, алармира министър Димитров.

Той посочи, че е дошъл в парламента, за да потърси съдействие от депутатите, като покани по двама от тях от всяка парламентарна група в МОСВ.

Емил Димитров предупреди, че до май месец Бургас може да остане без вода, но се бездейства, а кметът бил само “зрител”. По думите му политически решения съсипват язовирите.

“От януари пиша всеки месец доклади. Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка. Така и не реши. От месец май три пъти ходим на язовира за първа копка, за първа схема – нищо. България се управлява от пиарите. МЗХГ и МРРБ воюват помежду си. Земеделците не си дават язовира. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията.

Имаме гласувано решение на Министерски съвет преди два месеца, подписано от премиера, гласувано от всички министри. Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството. Цензурират премиера. Няма един метър изкопана тръба. На главата ми се качиха. Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да започнат. Бургас се приближава и след 6 месеца ще бъде водна криза”, посочи Димитров.

Кметът на Бургас заема особено място на зрител в цялата работа, добави той.

“Имаме 52 национално значими богатства – язовири. Те са обществени. Щом започват изборите, всеки започва да се присъединява, всеки почва да използва политически натиск, всеки почва да ги съсипва”, каза още министър Димитров.

Бургас е изправен пред водна криза още през месец май следващата година. Ще се случи “Перник 2”, прогнозира той.

Той разкри, че помолил кмета на Перник поне да узакони Софийския водопровод, но той отказал.

В отговор и БСП, и ДПС поискаха оставки. Корнелия Нинова каза, че такава е картината на цялото управление – на хаос и безхаберие, и поиска оставката на правителството. Мустафа Карадайъ поиска или премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента да опровергае казаното и да отстрани министъра, или да подава оставка.

Вместо министър-председателя в парламента дойдоха министри от квотата на ГЕРБ – на земеделието и на регионалното развитие, които дадоха различни подробности по темата. Десислава Танева обяви, че Емил Димитров е бил разстроен, защото е изкарал коронавирус, но по телефона в понеделник са се разбрали въпросите с напоителните системи да бъдат решени, макар че според нея нямало нерешен проблем.

От думите на Петя Аврамова, която обвини екоминистъра в разиграване на театър, се разбра, че работата в Бургас се бави, тъй като нямало доклад на министерството на Димитров, на база на който да започне строителството. Според нея нямало как в такъв случай да се похарчат 60 млн. лв., за да се подвържат два язовира за Бургас.

И двете призоваха да не се плаши от парламентарната трибуна, че хората в Бургас ще останат без вода.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.