Европа въвежда 10-годишна гаранция за развалени електроуреди

ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРАТ РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ЗА ТОЗИ ПЕРИОД

Всички предприятия, които произвеждат и предлагат на пазара домакински електроуреди – хладилници, перални, готварски печки, миялни машини, телевизори в страните от ЕС, са задължени да гарантират на клиентите, че тези уреди може да бъдат поправяни в рамките на до 10 години. Това се случва по силата на ново законодателство, което дава на европейските граждани т. нар. право на поправка.

Правото на поправка е част от усилията на ЕС да намали драстично електронните отпадъци и да наложи кръговата икономика вместо практиката купуваш – изхвърляш. По силата на новите европейски правила производителите трябва да гарантират на потребителите наличие на резервни части за същия период – до 10 години.

Повечето обаче ще ги предоставят единствено на професионалните сервизи, за да бъде гарантирано правилното им поставяне. Електроуредите занапред ще бъдат придружавани от инструкции за поправяне и ще са направени така, че да могат да се разглобяват с обичайните инструменти.

През ноември м.г. Европейският парламент гласува още по-строги и амбициозни правила по отношение на правото на поправка. С резолюция, приета с 395 гласа „за“, 94 гласа „против“ и 207 гласа „въздържал се“, евродепутатите настояха да бъде подпомогнато устойчивото развитие чрез насърчаване на повторната употреба и поправките, както и чрез премахване на практиките, които съкращават жизнения цикъл на продуктите.

Реклама:


Всяка година европейците произвеждат по 16 кг електрически отпадъци на глава от населението. Половината от тях са следствие от повредени електродомакински уреди, като в ЕС се рециклират около 40% от тях. Така с годините се натрупва огромно количество от вредни и опасни материали. Само през 2019 г. ЕС е произвел 12 млн. тона електробоклук.

Новата 7-степенна скала от А до G ще бъде допълнена от QR код, който ще дава на потребителите допълнителна информация като например колко шумен е уредът

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *