Европа въвежда 10-годишна гаранция за развалени електроуреди

ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГАРАНТИРАТ РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ЗА ТОЗИ ПЕРИОД

Всички предприятия, които произвеждат и предлагат на пазара домакински електроуреди – хладилници, перални, готварски печки, миялни машини, телевизори в страните от ЕС, са задължени да гарантират на клиентите, че тези уреди може да бъдат поправяни в рамките на до 10 години. Това се случва по силата на ново законодателство, което дава на европейските граждани т. нар. право на поправка.

Правото на поправка е част от усилията на ЕС да намали драстично електронните отпадъци и да наложи кръговата икономика вместо практиката купуваш – изхвърляш. По силата на новите европейски правила производителите трябва да гарантират на потребителите наличие на резервни части за същия период – до 10 години.

Повечето обаче ще ги предоставят единствено на професионалните сервизи, за да бъде гарантирано правилното им поставяне. Електроуредите занапред ще бъдат придружавани от инструкции за поправяне и ще са направени така, че да могат да се разглобяват с обичайните инструменти.

През ноември м.г. Европейският парламент гласува още по-строги и амбициозни правила по отношение на правото на поправка. С резолюция, приета с 395 гласа “за”, 94 гласа “против” и 207 гласа “въздържал се”, евродепутатите настояха да бъде подпомогнато устойчивото развитие чрез насърчаване на повторната употреба и поправките, както и чрез премахване на практиките, които съкращават жизнения цикъл на продуктите.

Всяка година европейците произвеждат по 16 кг електрически отпадъци на глава от населението. Половината от тях са следствие от повредени електродомакински уреди, като в ЕС се рециклират около 40% от тях. Така с годините се натрупва огромно количество от вредни и опасни материали. Само през 2019 г. ЕС е произвел 12 млн. тона електробоклук.

Новата 7-степенна скала от А до G ще бъде допълнена от QR код, който ще дава на потребителите допълнителна информация като например колко шумен е уредът

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.